Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wiosenna sałatka ze szpinaku, rukoli i truskawek, z oryginalnym sosem truskawkowym.
Przygotowujemy:
pęczek świeżego szpinaku
garść świeżych liści rukoli
15-20 truskawek
Na sos:
6-8 truskawek (zależnie od ich wielkości)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki wody
sól i pieprz
Zacznijmy od sosu – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. I oto cały trud. Wychodzi nam różowo-brunatny sos, który wcale nie jest za słodki, a dzięki obecności balsamico, soli i pieprzu robi się leciuteńko wytrawny (przepis jest też tutaj).
Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy i suszymy (w czystej ściereczce lub specjalnej suszarce do sałaty). Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli liście są duże, jeśli małe – możesz pozostawić je w całości) – wrzucamy do miski do sałaty. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Mieszamy lekko z liśćmi a wierzch polewamy lekko sosem truskawkowym.
Sałatka – całkiem light – jest gotowa do podania.
Pomysł na lekki i smaczny obiad. Pysznie, tanio i zdrowo. Risotto ze szpinaki...
Odsłon: 1644
Kruche ciasto z masą jajeczną i szpinakiem
Odsłon: 235
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 141
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 168
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 163
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 1599
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 183
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 141
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 168
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 163
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 1599
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 183
Składniki
Przygotowujemy: pęczek świeżego szpinaku garść świeżych liści rukoli 15-20 truskawek Na sos: 6-8 truskawek (zależnie od ich wielkości) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól i pieprz Zacznijmy od sosu – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. I oto cały trud. Wychodzi nam różowo-brunatny sos, który wcale nie jest za słodki, a dzięki obecności balsamico, soli i pieprzu robi się leciuteńko wytrawny (przepis jest też tutaj). Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy i suszymy (w czystej ściereczce lub specjalnej suszarce do sałaty). Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli liście są duże, jeśli małe – możesz pozostawić je w całości) – wrzucamy do miski do sałaty. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Mieszamy lekko z liśćmi a wierzch polewamy lekko sosem truskawkowym. Sałatka – całkiem light – jest gotowa do podania.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka Waldorf z rukolą
Sałatki
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatki
Marynowana czerwona kapusta – surówka do obiadu
Sałatki
Stek w sałatce
Sałatka Waldorf z rukolą
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 163
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Kolorowa sałatka ze świeżego szpinaku, boczku i jajek. Doskonała propozycja n...
Odsłon: 86