Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka prosta i błyskawiczna o wyjątkowym smaku okraszonych ziemniaków z chrupiącymi warzywami, doskonała na imprezy, . W naszym domu przyrządzana na wszelkie uroczystości a także na zwykłe kolacje.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 93
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31248
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 404
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 93
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31248
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 404
Składniki
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki, dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki.
Ziemniaki ze skórką szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków (od 20 do 30 minut). Nie należy ich rozgotować. Najlepiej sprawdzać je patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wbija się w ziemniaka gładko to znak, że ziemniak jest odpowiednio miękki. Odcedzamy ziemniaki, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę niezbyt cienką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek kroimy w kwadraciki 2 cm i smażymy, aż będą chrupiące. Odkładamy do przestudzenia razem z wytopionym tłuszczem. Dodamy boczek razem z nim do sałatki.
Kroimy pozostałe warzywa w drobną kostkę. Przekładamy wszystkie składniki do dużej miski, łączymy z sosem i odkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem gotowa!