Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Kartoffelsalat czyli sałatka ziemniaczana to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni niemieckiej. Występuje zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do obiadu czy piwnych biesiad. Ile regionów w Niemczech tyle jej wersji i różnych smaków. Moja to propozycja z piwem lager.
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 59
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 59
Składniki
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę do dużej miski. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do miski. Ser żółty i ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do warzyw. Frankfurterki ugotować, pokroić na kawałeczki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać.
Przygotować sos: piwo wymieszać z majonezem, musztardą, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Sos wlać do sałatki, wymieszać. Posypać szczypiorkiem.