Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka żydowska to – jak sama nawa wskazuje – tradycyjne danie żydowskiej kuchni. Jego podstawę stanowią gotowane ziemniaki, jajka i cebula. Ten zestaw składników można jednak wzbogacać na różne sposoby, nawet jeśli nie będzie to już ortodoksyjny wariant. Ziemniaczana sałatka smakuje wyśmienicie np. z dodatkiem selera naciowego albo kukurydzy. Poeksperymentuj i poszukaj swojego smaku. Albo postaw na klasykę! Jak gotować ziemniaki, aby było smaczne? Ziemniaki dodajemy do wielu dań obiadowych oraz sałatek. W obu przypadkach niedogotowane lub rozgotowane warzywa mogą popsuć smak posiłku. Zatem jak gotować ziemniaki, aby były smaczne? Wystarczy trzymać się dwóch prostych zasad. Po pierwsze, warzywa przez cały czas gotowania powinny być zanurzone w wodzie. Po drugie, woda, w której będziesz gotować pyry, powinna być dobrze osolona. Zazwyczaj na 1 kilogram ziemniaków, najlepiej wsypać półtorej łyżeczki soli. Jaką cebulę wybrać do sałatki żydowskiej? Do sałatki żydowskiej najlepiej wybrać słodką cebulę cukrową, jest ona delikatna w smaku, dlatego świetnie sprawdza się do jedzenia na surowo.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1323
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 124
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1323
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 124
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj „w mundurkach” w osolonej wodzie. Postaraj się wybrać możliwie najmniej mączne (odpowiednie będą ziemniaki sałatkowe). Przestudź i wstaw do lodówki (najlepiej na dobę). Dzięki temu ziemniaki nie będą się rozpadać przy krojeniu.
Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz jeszcze ciepłe i przestudź.
Pokrój w kostkę schłodzone ziemniaki i umieść w dość dużej misce. Pokrój jajka i dołóż do miski. Posiekaj dość drobno cebulę i szczypiorek. Dołóż do miski z ziemniakami i jajkami. Wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na kilka godzin – by smaki się przegryzyły.
Sałatka żydowska znakomicie komponuje się z mięsem, wędlinami, a także śledziami w oleju. Warto przygotować ją jako dodatek do mięs z grilla. Można ją także zaserwować samodzielnie, z kawałkiem pieczywa.