Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie po dłuższej przerwie i proponuję państwu przepis na przepyszne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto.
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1459
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1459
Składniki
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Suszone grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam na około godzinę do namoczenia. Następnie grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut do miękkości. Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wodę z grzybów można zlać do słoika, wstawić do lodówki i później wykorzystać na przykład do ugotowania zupy. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Wystudzone grzyby kroję w paseczki i przekładam do osobnej miseczki.
Smażenie: Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, smażę prze kilka minut cebulę, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do cebuli dodaję: grzyby, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, doprawiam delikatnie solą i cukrem. Dokładnie mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut. Usmażoną cebulę z grzybami przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi: Wymoczone śledzie układam na ręczniku papierowym i dokładnie osuszam. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli z grzybami. Dodaję sok z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Następnie sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 3 godziny, żeby przeszły smakiem. Śledzie gajowego są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa