Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mama w Wielki Piątek zawsze przygotowywała śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Pojawiały się one u nas na stole także w Środę Popielcową i Wigilię Bożego Narodzenia. Te tradycyjnie i prosto przyrządzone śledzie to jeden z moich smaków dzieciństwa, których się nie zapomina. Pewnie dlatego w okresie postu najczęściej przygotowuję śledzie w ten sam sposób co mama. Tym razem jednak postanowiłam nieco zmodyfikować przepis bazowy. Zamiast jabłka pojawiła się gruszka, zdecydowałam się też dodać owoc granatu, który sprawia, że sałatka nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie wygląda.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 321
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2545
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 321
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2545
Składniki
Śledzie zalewamy wodą, odstawiamy na 2- 3 godziny. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki o długości 2 cm. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrząca wodą. Sparzoną cebulę pozostawiamy do wystudzenia. Zimną cebulę łączymy z kawałkami śledzia, dodajemy śmietanę i jogurt. Do tak przygotowanej sałatki ścieramy chwilę wcześniej obraną gruszkę*, mieszamy całość. Taka kolejność działań zapobiegnie ciemnieniu gruszki. Sałatkę odstawiamy na godzinkę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ziarnami granatu. * Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smacznego.