Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-02-2024
Nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki śledziowej. Znam wiele przepisów, jednak przygotowana w ten sprawdzony sposób jest po prostu najlepsza.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2430
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 522
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2430
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 522
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Składniki
1. Buraki myję, osuszam, zawijam w folię aluminiową i piekę 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach
2. Śledzie zalewam zimną wodą, moczę około godziny, po tym czasie śledzie odlewam z wody i kroję w kostkę. 3. Cebulę obieram, drobno kroję. Ser, rzodkiewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam. Jajka oddzielam od żółtek, oddzielnie ścieram na tarce na drobnych oczkach. Majonez łączę z jogurtem, doprawiam pieprzem. 4. Na dnie blaszki układam krakersy, smaruję cienko sosem majonezowy.
5. Na sos nakładam białka, układam warstwę startych buraków, następnie śledzie, ponownie smaruję sosem.
6. Sos posypuję posiekanym szczypiorkiem, układam warstwę krakersów. 7. Ciastka smaruję sosem i układam pozostałe warstwy z rzodkiewki, cebuli, ogórków, żółtko, smaruję pozostałym sosem i posypuję startym żółtym serem.
8. Sałatka gotowa, chłodzę w lodówce dwie godziny. 9. Smacznego.