Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z gotowanych buraków to dodatek do obiadu, który sprawdza się od pokoleń. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy podawać ją w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielną przekąskę.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki. * Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.
Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, ogórka oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Sałatka jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.