Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka "Na cały tydzień"

Surówka Na cały tydzień

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 2872

Dodano:

Odsłon: 10194

Tak przyrządzona surówka może stać w lodówce przez cały tydzień i każdego dnia smakuje coraz lepiej. To świetny przepis dla pracujących pań , które zwykle śpieszą się każdego dnia przy gotowaniu obiadów.

Składniki

  • 1 duża główka kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki cukru
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy (słodkiej w smaku)
  • 1 łyżeczka cuku
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogronu
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i drobno zszatkować do miski.
    Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę.
    Posypać cukrem i dokładnie wymieszać.
    Odstawić na 15 minut,

  2. W tym czasie przygotować zalewę:
    Zagotować wodę z octem, dodać vegetę, sól, musztardę i cukier.
    Zestawić z ognia i dodać 1 szklankę oleju . Polecam olej z pestek winogron.
    Wymieszać i oodstawić na godzinę od czasu do czasu mieszając.
    Następnie przełożyć do szklanych, zakręcanych słoików i ustawić w lodówce.
    Surówka jest pyszna i smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu ale do kanapek . Można ją zabierać do pracy w małych pojemnikach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń