Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B tj. kwas foliowy czy niacyna oraz wiele soli mineralnych m.in. potasu, magnezu, żelaza, cynku, sodu, wapnia i fosforu. Dostarcza sporej dawki błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit. Rzodkiew posiada także właściwości bakteriobójcze, które pomagają złagodzić stany zapalne. Surówka z białej rzodkwi jest niezwykle zdrowa, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. Jest delikatnie ostra w smaku, pasuje do dań mięsnych i rybnych, ale świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Składniki
Rzodkiew ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku*. * Sok z białej rzodkwi zawiera mnóstwo cennych składników, dlatego warto wypić go dla zdrowia :)
W miseczce łączymy śmietanę, majonez oraz sok z cytryny, doprawiamy cukrem pudrem, solą, pieprzem oraz płatkami chili i dodajemy do startej rzodkwi. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! :) Surówkę schładzamy w lodówce. * Do przygotowania surówki możecie użyć majonezu light, a cukier puder zastąpić pudrem z ksylitolu lub erytrytolu.