Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z buraka i jabłka to połączenie prostoty i fantastycznego smaku. Chrupiące orzechy włoskie dodają zaskakującego efektu. To doskonały wybór na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Jeśli przygotujesz buraka wcześniej, wykonanie samej surówki zajmie ci tylko kilka chwil. W efekcie uzyskasz lekką, odświeżającą przekąskę pełną wartości odżywczych.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21242
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25343
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 112
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21242
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25343
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 112
Składniki
Buraka ugotuj lub upiecz. Aby upiec, zawiń warzywo w folię aluminiową i piecz w 180°C przez godzinę. Jeśli gotujesz, zalej go zimną wodą (nie obieraj), dodaj 1 łyżkę octu winnego, przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w cieniutkie paseczki (możesz użyć specjalnej tarki). Jabłko obierz ze skórki i pokrój w ten sam sposób. Orzechy podpraż na suchej patelni, po czym drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny i solą, energicznie wymieszaj widelcem. Polej surówkę sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut, aby smaki się połączyły.
Gotową surówkę z buraka i jabłka serwuj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania obiadowego. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.