Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z buraka i jabłka to połączenie prostoty i fantastycznego smaku. Chrupiące orzechy włoskie dodają zaskakującego efektu. To doskonały wybór na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Jeśli przygotujesz buraka wcześniej, wykonanie samej surówki zajmie ci tylko kilka chwil. W efekcie uzyskasz lekką, odświeżającą przekąskę pełną wartości odżywczych.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3128
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 61
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3128
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 61
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Składniki
Buraka ugotuj lub upiecz. Aby upiec, zawiń warzywo w folię aluminiową i piecz w 180°C przez godzinę. Jeśli gotujesz, zalej go zimną wodą (nie obieraj), dodaj 1 łyżkę octu winnego, przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w cieniutkie paseczki (możesz użyć specjalnej tarki). Jabłko obierz ze skórki i pokrój w ten sam sposób. Orzechy podpraż na suchej patelni, po czym drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny i solą, energicznie wymieszaj widelcem. Polej surówkę sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut, aby smaki się połączyły.
Gotową surówkę z buraka i jabłka serwuj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania obiadowego. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.