Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tę pyszną i orzeźwiającą sałatkę można przygotować w zaledwie 15 minut. Kluczem do wyjątkowego smaku jest pokrojenie cukinii w cienkie plasterki i zamarynowanie jej w soku z cytryny. Feta nadaje sałatce sytości, a orzeszki pini wnoszą charakterystyczny aromat i zaskakują chrupkością. Do przygotowania sałatki nadaje się tylko młoda cukinia, która nie posiada dużych gniazd nasiennych. Poza tym właśnie młoda cukinia zachowuje pyszną sprężystość. Jeśli preferujesz pikantne dania – dodaj szczyptę ostrej papryki do cukinii podczas marynowania. Sałatka to idealny dodatek do dań obiadowych lub propozycja na lekki, lecz pożywny lunch.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182159
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 289
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182159
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 289
Składniki
Umyj cukinię i pokrój na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. W misce wymieszaj oliwę lub olej z sokiem z cytryny, szczyptą chili, a następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do marynaty cukinię i zostaw na 10 minut. W międzyczasie pokrój fetę w kostkę i drobno posiekaj natkę pietruszki. Jeśli preferujesz mniejsze fragmenty oliwek w sałatce, pokrój je w plasterki. Upraż orzeszki pini na suchej patelni, aby się zarumieniły i zaczęły ładnie pachnieć (jeśli nie posiadasz orzeszków piniowych, możesz zastąpić je pestkami słonecznika lub dyni).
Wyłóż cukinię na talerz, dołóż rukolę i przemieszaj. Dodaj oliwki, pokrojoną fetę i posyp orzeszkami. Polej sałatkę cukiniową marynatą, która jest pysznym winegretem, a na koniec posyp świeżą natką pietruszki. Od razu podawaj.