Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Tak robiły surówkę z modrej kapusty nasze mamy i babcie. My przejęłyśmy ten zwyczaj i robimy często pełną witamin, pyszną, prostą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 705
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 394
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 114
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 58
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 705
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 394
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 114
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 58
Składniki
Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę wyblaknie. Po dodaniu do niej soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dymkę w plasterki.
Pokrojone warzywa łączymy z kapustą i przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Na koniec posypujemy surówkę posiekaną natką i suszoną żurawiną.
Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty gotowa!