Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji, ale przygotowana we własnym domu? Czemu nie, bo przecież to nic trudnego. Najlepsza surówka musi być orzeźwiająca, przełamująca smak głównego dania, a także chrupiąca i dobrze doprawiona. Taki właśnie dodatek do obiadu powstanie, jeśli zastosujesz się do wskazówek tego przepisu.
Czerwona kapusta jest przez wielu uważana za najsmaczniejszą odmianę tego warzywa, słodszą i miększą. Jest też bogatszym źródłem witamin A i C, dzięki czemu aktywnie wspiera prawidłowe widzenie oraz ogólną odporność organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i hamujące aktywność wolnych rodników. Przygotowanie czerwonej kapusty na surowo jest bardzo proste - wystarczy kilka dodatków oraz lekki dressing, by otrzymać prostą surówkę pełną składników odżywczych.
Czerwona kapusta poszatkowana w bardzo drobne słupki jest kluczowym składnikiem, dlatego należy poświęcić jej najwięcej uwagi. Konieczne jest dobre przebranie liści i usunięcie rdzenia, przez co uniknie się gorzkiego posmaku. Im młodsze warzywo, tym będzie też bardziej miękkie i delikatnie chrupiące. Mimo to warto poszatkowaną kapustę dobrze posypać solą i odstawić na co najmniej kilkanaście minut, dzięki czemu nie tylko nabierze więcej smaku, ale także puści nadmiar wody oraz stanie się jeszcze bardziej miękka. Nie zapomnij odcisnąć płynu przed dalszą obróbką warzywa, zapobiegając rozrzedzeniu sosu.
Sama czerwona kapusta jest dość wyrazista w smaku, dlatego bardzo dobrze komponuje się ze stonowanymi i delikatnymi dodatkami. W tym przepisie znajdziesz małą cebulę i jabłko, które dodają słodyczy surówce. Z powodzeniem jednak możesz urozmaicić danie o:
Taka surówka z czerwonej kapusty z marchewką będzie jeszcze słodsza i delikatniejsza niż wersja pierwotna. Wszystkie składniki surówki wystarczy dobrze wymieszać ze sobą i pozostawić na kilkadziesiąt minut w niskiej temperaturze, by smaki się połączyły. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ilością dodatków - pierwsze skrzypce musi grać tu główka kapusty.
Majonez jest ciężkim dodatkiem, mocno wyrazistym i kremowym. Bardzo dobrze pasuje zarówno do surówki z sałaty lodowej jak i kapusty czerwonej, ale sprawia, że dodatek znacząco traci na lekkości i nie będzie dobrym wyborem do smażonych czy grillowanych mięs. Jeśli jednak surówkę przygotujesz z oliwą, całość będzie znacznie bardziej orzeźwiająca, chrupiąca i delikatna. Co jednak, jeśli akurat w domu nie masz oliwy? Czy surówka z czerwonej kapusty z olejem będzie smakować tak samo dobrze? Tak, choć najlepiej jest wybrać olej rzepakowy zamiast słonecznikowego. Nie możesz zapomnieć o odrobinie przypraw - wystarczą te podstawowe, jak sól i pieprz. Możesz też przygotować wersję nieco kwaśniejszą – dołóż wtedy 1-2 łyżki octu. Przygotuj sos także na bazie oleju z pestek dyni czy awokado.
Oto kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz dodatek rodem z restauracji, który idealnie pasuje do takich dań jak grillowany stek czy golonka w piwie. Przełóż poszatkowaną kapustę po jej posoleniu na sitko, by móc delikatnie odcisnąć nadmiar płynu. Przede wszystkim jednak składniki surówki połącz bardzo delikatnie, by wszystkie pozostały nieuszkodzone i nie puściły zbyt wiele soku. Warto też poeksperymentować z ulubioną mieszanką przypraw. Świetnie sprawdzi się tu natka pietruszki, ale także oregano czy majeranek. Sprawdź też poszatkowaną czerwoną cebulę, która ma delikatniejszy smak. Chcąc złagodzić smak żółtej cebuli, przelej ją krótko wrzątkiem i pozostaw do odcedzenia i ostudzenia.
Wystarczy główka czerwonej kapusty i kilka dodatkowych składników, by szybko i prosto móc zaskoczyć domowników i gości. Ta soczysta surówka podbije serca wszystkich i ożywi każdy obiad.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203276
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203276
Składniki
Czerwoną kapustę ścieramy na tarce lub cieniutko kroimy nożem. Porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Jabłka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
Posiekaną cebulę i skrojone jabłka dodajemy do kapusty. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Surówkę z czerwonej kapusty serwujemy jako dodatek do dań głównych.