Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Sałatki
  • Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
  • Sałatki
  • Przepis na

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji

23.07.2025 Odsłon: 17391
5.0 (37 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji, ale przygotowana we własnym domu? Czemu nie, bo przecież to nic trudnego. Najlepsza surówka musi być orzeźwiająca, przełamująca smak głównego dania, a także chrupiąca i dobrze doprawiona. Taki właśnie dodatek do obiadu powstanie, jeśli zastosujesz się do wskazówek tego przepisu. 

Kapusta czerwona - czy warto ją jeść? 

Czerwona kapusta jest przez wielu uważana za najsmaczniejszą odmianę tego warzywa, słodszą i miększą. Jest też bogatszym źródłem witamin A i C, dzięki czemu aktywnie wspiera prawidłowe widzenie oraz ogólną odporność organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i hamujące aktywność wolnych rodników. Przygotowanie czerwonej kapusty na surowo jest bardzo proste - wystarczy kilka dodatków oraz lekki dressing, by otrzymać prostą surówkę pełną składników odżywczych. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty - jak zacząć? 

Czerwona kapusta poszatkowana w bardzo drobne słupki jest kluczowym składnikiem, dlatego należy poświęcić jej najwięcej uwagi. Konieczne jest dobre przebranie liści i usunięcie rdzenia, przez co uniknie się gorzkiego posmaku. Im młodsze warzywo, tym będzie też bardziej miękkie i delikatnie chrupiące. Mimo to warto poszatkowaną kapustę dobrze posypać solą i odstawić na co najmniej kilkanaście minut, dzięki czemu nie tylko nabierze więcej smaku, ale także puści nadmiar wody oraz stanie się jeszcze bardziej miękka. Nie zapomnij odcisnąć płynu przed dalszą obróbką warzywa, zapobiegając rozrzedzeniu sosu. 

Najlepsza surówka z kapusty - jakie składniki warto dodać? 

Sama czerwona kapusta jest dość wyrazista w smaku, dlatego bardzo dobrze komponuje się ze stonowanymi i delikatnymi dodatkami. W tym przepisie znajdziesz małą cebulę i jabłko, które dodają słodyczy surówce. Z powodzeniem jednak możesz urozmaicić danie o: 

  • pora, 
  • nasiona granatu, 
  • marchewkę, 
  • czerwoną cebulę, 
  • natkę pietruszki. 

Taka surówka z czerwonej kapusty z marchewką będzie jeszcze słodsza i delikatniejsza niż wersja pierwotna. Wszystkie składniki surówki wystarczy dobrze wymieszać ze sobą i pozostawić na kilkadziesiąt minut w niskiej temperaturze, by smaki się połączyły. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ilością dodatków - pierwsze skrzypce musi grać tu główka kapusty. 

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem czy oliwą? 

Majonez jest ciężkim dodatkiem, mocno wyrazistym i kremowym. Bardzo dobrze pasuje zarówno do surówki z sałaty lodowej jak i kapusty czerwonej, ale sprawia, że dodatek znacząco traci na lekkości i nie będzie dobrym wyborem do smażonych czy grillowanych mięs. Jeśli jednak surówkę przygotujesz z oliwą, całość będzie znacznie bardziej orzeźwiająca, chrupiąca i delikatna. Co jednak, jeśli akurat w domu nie masz oliwy? Czy surówka z czerwonej kapusty z olejem będzie smakować tak samo dobrze? Tak, choć najlepiej jest wybrać olej rzepakowy zamiast słonecznikowego. Nie możesz zapomnieć o odrobinie przypraw - wystarczą te podstawowe, jak sól i pieprz. Możesz też przygotować wersję nieco kwaśniejszą – dołóż wtedy 1-2 łyżki octu. Przygotuj sos także na bazie oleju z pestek dyni czy awokado. 

Pyszna surówka z kapusty - o czym trzeba pamiętać? 

Oto kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz dodatek rodem z restauracji, który idealnie pasuje do takich dań jak grillowany stek czy golonka w piwie. Przełóż poszatkowaną kapustę po jej posoleniu na sitko, by móc delikatnie odcisnąć nadmiar płynu. Przede wszystkim jednak składniki surówki połącz bardzo delikatnie, by wszystkie pozostały nieuszkodzone i nie puściły zbyt wiele soku. Warto też poeksperymentować z ulubioną mieszanką przypraw. Świetnie sprawdzi się tu natka pietruszki, ale także oregano czy majeranek. Sprawdź też poszatkowaną czerwoną cebulę, która ma delikatniejszy smak. Chcąc złagodzić smak żółtej cebuli, przelej ją krótko wrzątkiem i pozostaw do odcedzenia i ostudzenia. 

Wystarczy główka czerwonej kapusty i kilka dodatkowych składników, by szybko i prosto móc zaskoczyć domowników i gości. Ta soczysta surówka podbije serca wszystkich i ożywi każdy obiad.  

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8489

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14070

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 925

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 977

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60945

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 773

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8489

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14070

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 925

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 977

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60945

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 773

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Sałatki
Smaker
Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • Pół główki czerwonej kapusty,
  • 2 jabłka,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Czerwoną kapustę ścieramy na tarce lub cieniutko kroimy nożem. Porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.

2

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

3

Jabłka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.

4

Posiekaną cebulę i skrojone jabłka dodajemy do kapusty. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Całość mieszamy.

5

Surówkę z czerwonej kapusty serwujemy jako dodatek do dań głównych.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki