Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięso jest niezwykle soczyste, aromatyczne i kruche. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantuję, że nie pożałujecie. Golonki w pierwszej kolejności należy ugotować z warzywami, następnie przekładamy je do piwnej marynaty i pieczemy przez około 90 minut. Wywar po gotowaniu golonki warto wykorzystać do ugotowania zupy. Golonki wtedy możemy podać na drugie danie. Przepis na to danie pochodzi od babci Krysi, która przygotowywała golonki w taki sposób na niemal każdą rodzinną uroczystość.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1450
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 343
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1783
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1450
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 343
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1783
Składniki
Golonki płuczemy pod wodą, pozbywamy się pozostałych na mięsie włosków najlepiej przy użyciu palnika gazowego lub opalarki. Tak przygotowane golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę.
Warzywa obieramy, myjemy i po upływie godziny dorzucamy do golonek. Dodajemy przyprawy. Całość gotujemy przez kolejną godzinę.
Do miski dodajemy miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Składniki mieszamy. Gotową marynatą nacieramy golonki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Piwo łączymy z wywarem i wlewamy do naczynia żaroodpornego z golonkami. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiany na godzinę do piekarnika. Golonki pieczemy w temperaturze 190 stopni. Po godzinie ściągamy przykrywkę i ponownie wstawiamy golonki do piekarnika. Podpiekamy je jeszcze przez około 20-30 minut.
Upieczone golonki serwujemy z opiekanymi ziemniaczkami i musztardą.