Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Golonka w piwie
  • Dania główne
  • Przepis na

Golonka w piwie

14.05.2025 Odsłon: 39905
5.0 (52 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Golonka w piwie to danie, które budzi zachwyt już samym aromatem unoszącym się z piekarnika. Miękka, soczysta, z pięknie przyrumienioną skórką i otulona piwno-miodową glazurą – to prawdziwa uczta dla fanów tradycyjnej kuchni z charakterem. Ten przepis na mięso to doskonały sposób na przygotowanie golonki tak, by mięso było kruche i rozpływało się w ustach. 

Warto przygotować golonkę w piwie nie tylko od święta – to danie idealne na rodzinny obiad, domową biesiadę czy spotkanie w gronie znajomych. Połączenie wywaru z warzyw i przypraw z ciemnym piwem oraz dodatkiem miodu i musztardy tworzy marynatę, która wnika głęboko w mięso i nadaje mu wyjątkową słodycz i delikatną goryczkę. To właśnie sprawia, że golonka w piwie z tego przepisu zyskuje wyjątkową głębię – jest zarówno konkretna, jak i zbalansowana. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na golonkę w piwie – aromatyczne i smaczne danie 

Przepis na golonkę wymaga odrobiny cierpliwości, ale sam proces jest nieskomplikowany. Podana przez nas receptura daje świetne efekty – mięso staje się soczyste, miękkie, a skórka pięknie się przyrumienia i nabiera głębokiego, słodko-piwnego smaku. To idealny przepis na danie główne, które okrasi spotkanie w większym gronie. 

Zacznij od dokładnego oczyszczenia golonek. To ważny krok – jeśli na mięsie zostały włoski, najlepiej przypalić je palnikiem lub opalarką. Dzięki temu po ugotowaniu i upieczeniu skórka będzie miała apetyczny wygląd i teksturę. Golonka w piwie gotowana powinna być przez około dwie godziny – pierwszą godzinę same, a drugą z dodatkiem warzyw i przypraw. Taki etap pozwala mięsu zmięknąć i wchłonąć smaki z bulionu, co później przekłada się na jego kruchość i soczystość po pieczeniu. 

Wywar z gotowania warto zachować – to nie tylko baza do pieczenia, ale i świetny sposób na wzbogacenie marynaty. Marynata na bazie ciemnego piwa, miodu, musztardy i czosnku to prawdziwy hit – piwo nadaje lekkiej goryczki, miód słodyczy, musztarda ostrości, a czosnek intensywności. Warto ją dobrze wmasować w mięso, zwłaszcza w skórkę, która podczas pieczenia pięknie się karmelizuje i zyskuje głęboki smak – to zadziała z korzyścią dla dania, jakim jest golonka w piwie. Porter lub inne ciemne piwo nada też delikatnego, karmelowego smaku. 

Pieczenie to moment, w którym golonki nabierają charakteru. Początkowo pieczemy je pod przykryciem – dzięki temu nie wyschną i będą miękkie. Dopiero na ostatnie 20–30 minut warto odkryć naczynie, by skórka mogła się przyrumienić. W tym czasie warto od czasu do czasu polewać mięso marynatą z dna naczynia – wtedy skórka stanie się błyszcząca, lśniąca i pełna smaku. Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej chrupiącej skórce, możesz na ostatnie 5 minut włączyć funkcję grilla w piekarniku lub podpiec golonki w wyższej temperaturze (np. 220°C). 

Golonka w piwie – uzyskaj smak dopasowany do własnych oczekiwań 

Golonka pieczona w piekarniku to danie, które możesz też w dowolny sposób zmodyfikować, tak, żeby trafiało w Twój gust. Jedną z najprostszych i najbardziej oczywistych modyfikacji jest dodanie większej ilości miodu do marynaty. Jeśli lubisz słodko-wytrawne smaki, możesz spokojnie zwiększyć ilość nawet do 3–4 łyżek. To też sprawi, że glazura do golonki będzie bardziej wyraźna. 

Równie ciekawa jest zmiana rodzaju browaru, którego wykorzystujesz do tego, żeby powstała golonka w piwie. Przepis zakłada użycie ciemnego, ale możesz wybrać konkretne piwo według własnego gustu – np. porter nada potrawie wyraźnie palony posmak, idealny na chłodne dni, natomiast piwo karmelowe lub pszeniczne wprowadzi nieco łagodności i nut słodowych. Unikaj jedynie piw mocno goryczkowych typu IPA – mogą zdominować smak potrawy i nadać jej nieprzyjemną cierpkość. 

Do pieczenia możesz także dorzucić więcej warzyw korzeniowych – np. dodatkową marchew, cebulę, pasternak czy nawet kawałki jabłka. Upieczone razem z mięsem w sosie piwnym wchłoną smak marynaty i będą świetnym, naturalnie słodkim dodatkiem do mięsa. Można je potem zblendować i wykorzystać jako bazę do zagęszczonego sosu, którym polejesz mięso przed podaniem. To będzie dobry dodatek do dania, jakim jest golonka w piwie z warzywami. 

Bardzo ciekawym trikiem dla fanów kuchni fusion jest dodatek sosu sojowego – już 1–2 łyżki wzbogacą marynatę o umami i podkreślą jej głębię. To świetne rozwiązanie, gdy zależy Ci na mocniejszym, bardziej wytrawnym smaku, zwłaszcza jeśli chcesz zredukować ilość soli. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 217

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 369

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28211

do 60 min 60 min
33
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 219

do 15 min 15 min
4
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1321

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 674

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 217

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 369

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28211

do 60 min 60 min
33
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 219

do 15 min 15 min
4
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1321

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 674

> 60 min >60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Golonka w piwie
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 4 golonki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • cebula
  • ćwiartka pora
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Marynata do pieczenia:
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 250 ml wywaru z gotowania golonek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
1

Golonki płuczemy pod wodą, pozbywamy się pozostałych na mięsie włosków najlepiej przy użyciu palnika gazowego lub opalarki. Tak przygotowane golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę.

2

Warzywa obieramy, myjemy i po upływie godziny dorzucamy do golonek. Dodajemy przyprawy. Całość gotujemy przez kolejną godzinę.

3

Do miski dodajemy miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Składniki mieszamy. Gotową marynatą nacieramy golonki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

4

Piwo łączymy z wywarem i wlewamy do naczynia żaroodpornego z golonkami. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiany na godzinę do piekarnika. Golonki pieczemy w temperaturze 190 stopni. Po godzinie ściągamy przykrywkę i ponownie wstawiamy golonki do piekarnika. Podpiekamy je jeszcze przez około 20-30 minut.

5

Upieczone golonki serwujemy z opiekanymi ziemniaczkami i musztardą.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki