Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięso jest niezwykle soczyste, aromatyczne i kruche. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantuję, że nie pożałujecie. Golonki w pierwszej kolejności należy ugotować z warzywami, następnie przekładamy je do piwnej marynaty i pieczemy przez około 90 minut. Wywar po gotowaniu golonki warto wykorzystać do ugotowania zupy. Golonki wtedy możemy podać na drugie danie. Przepis na to danie pochodzi od babci Krysi, która przygotowywała golonki w taki sposób na niemal każdą rodzinną uroczystość.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 723
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 723
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Golonki płuczemy pod wodą, pozbywamy się pozostałych na mięsie włosków najlepiej przy użyciu palnika gazowego lub opalarki. Tak przygotowane golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę.
Warzywa obieramy, myjemy i po upływie godziny dorzucamy do golonek. Dodajemy przyprawy. Całość gotujemy przez kolejną godzinę.
Do miski dodajemy miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Składniki mieszamy. Gotową marynatą nacieramy golonki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Piwo łączymy z wywarem i wlewamy do naczynia żaroodpornego z golonkami. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiany na godzinę do piekarnika. Golonki pieczemy w temperaturze 190 stopni. Po godzinie ściągamy przykrywkę i ponownie wstawiamy golonki do piekarnika. Podpiekamy je jeszcze przez około 20-30 minut.
Upieczone golonki serwujemy z opiekanymi ziemniaczkami i musztardą.