Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z czosnkowym sosem winegret

Surówka z czosnkowym sosem winegret

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26233

Dodano:

Odsłon: 12242

Przepis na smaczną i soczystą surówkę, otuloną czosnkowym sosem winegret. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 3 młode marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • CZOSNKOWY SOS WINEGRET:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z czosnkowym sosem winegret

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy czosnkowy sos winegret:

    Do miseczki dodajemy wodę, ocet jabłkowy, cukier brzozowy i mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy tłoczony na zimno olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem winegret i gotowe!

    Surówkę wstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń