Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior możesz wykorzystać na wiele sposobów w swojej kuchni. Jednym z nich jest sałatka, którą możesz potraktować jako samodzielne danie lub dodatek do ciepłego posiłku.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1261
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1261
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
Składniki
Kalafior lekko umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w taki sposób, aby uzyskać małej wielkości różyczki. Surowego kalafiora umieść w wysokim pojemniku do blendera i miksuj na średnich obrotach. Po kilkunastu sekundach powinieneś zyskać kawałeczki przypominające ryż. Alternatywą jest starcie kalafiora na tarce o dużych oczkach.
Umyj i osusz por. Wytnij z niego białą i jasnozieloną część. Posiekaj na drobne kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Tak samo zrób ze świeżym zielonym ogórkiem. Jajka ugotuj na twardo, a następnie posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem w taki sposób, aby nie było grudek. Posiekaj koperek i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj. Posól i popieprz. Sos umieść w misce wraz z warzywami i wymieszaj. Przełóż do lodówki na 20 minut, aby smaki się przegryzły.