Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa to bardzo smaczne i zdrowe, ale niedocenianie warzywo. Zdecydowanie zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach, choć w wielu recepturach może z powodzeniem zastąpić popularniejszą kapustę. Kalarepa jest równie chrupiąca, ale delikatniejsza. Ma przyjemny, słodkawy smak, który świetnie wpisuje się w większość kulinarnych kompozycji. Surówka z kalarepy do obiadu to zresztą znakomita propozycja nie tylko ze względu na walory smakowe. Warzywa znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej. Powinniśmy sięgać po nie przy każdym posiłku, ponieważ są zasobne w witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Mają przy tym niski indeks glikemiczny i dostarczają niewielu kalorii. Kalarepa zasługuje na uwagę jako znakomite źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, a także izotiocyjanianów, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Jak przygotować najprostszą surówkę z kalarepy? Przetestuj nasz przepis!
Polecam.
Odsłon: 349
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 184
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 62
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 349
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 184
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 62
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 48
Składniki
Umyj i obierz kalarepy, marchewkę i jabłko. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój drobno obie papryki. Posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
W osobnym naczyniu połącz jogurt, majonez i sok z cytryn. Dopraw sos solą i pieprzem. Połącz dressing z sałatką. Wstaw do lodówki na około godzinę.