Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnia, szybka surówka z kapusty, marchewki i cebulki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5282
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2419
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5282
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2419
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Teraz robimy sos do surówki. Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.
Prosta i smaczna letnia surówka z kapusty gotowa!