Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna surówka z kapusty, marchewki i cebulki, posypana obficie natką pietruszki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 491
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 175
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 169
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 491
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 175
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 169
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec posypujemy warzywa posiekaną natką pietruszki.
Sos do surówki. Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.
Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty gotowa!