Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z marchewki i papryki kusi intensywnymi kolorami, miło chrupie przy konsumpcji i przepysznie smakuje. Jest przy tym źródłem cennych składników odżywczych, w szczególności witamin, flawonoidów i błonnika. Stanowi wyrazisty dodatek do dań obiadowych. Jej przygotowanie zajmie ci w sumie kilkanaście minut. Z pewnością zasmakuje ci słodko-pikantny dressing, więc możesz od razu zrobić większą porcję – do kolejnych surówek i sałatek!
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 261
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 269
Jakie słodkie śniadanie można zjeść na diecie oprócz owsianki? Idealnie spraw...
Odsłon: 66
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 261
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 269
Jakie słodkie śniadanie można zjeść na diecie oprócz owsianki? Idealnie spraw...
Odsłon: 66
Składniki
Przygotuj sos do surówki – nawet dzień wcześniej, żeby miał czas się przegryźć. W czystym słoiku połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i wodę. Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i papryczkę chili. Zakręć słoik i energicznie nim potrząśnij, by wymieszać wszystkie składniki. Dopraw je do smaku solą. Odstaw sos do lodówki (na co najmniej godzinę).
Obierz marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie paski. Połącz w misce z marchewką, posiekaną natką pietruszki i wymieszaj. Tuż przed podaniem zalej sosem (wcześniej potrząśnij słoikiem, by dokładnie wymieszać składniki sosu) i udekoruj listkami natki pietruszki.