Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Idealny dodatek do obiadu :D
Surówka z pieczonych buraków
Składniki
- buraki
- SOS DO SURÓWKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku
- DODATKI:
- natka pietruszki
- olej (do pieczenia)
Składniki
- buraki
- SOS DO SURÓWKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku
- DODATKI:
- natka pietruszki
- olej (do pieczenia)

Etapy przygotowania
Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.

Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.

Następnie przygotowujemy sos do buraczków: Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.

Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 71
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 71



Składniki
- buraki
- SOS DO SURÓWKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku
- DODATKI:
- natka pietruszki
- olej (do pieczenia)
Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.
Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
Następnie przygotowujemy sos do buraczków: Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.
Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki. Życzę smacznego! :)
Buraczki z ziołami prowansalskimi - przemawia do mnie to połączenie! :)