Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z pieczonych buraków

Surówka z pieczonych buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 32958

Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Idealny dodatek do obiadu :D

Składniki

  • buraki
  • SOS DO SURÓWKI:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • natka pietruszki
  • olej (do pieczenia)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.

  2. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.

  3. Następnie przygotowujemy sos do buraczków:

    Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.

    Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.

  4. Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 września 2015 Buraczki z ziołami prowansalskimi - przemawia do mnie to połączenie! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń