Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz rzodkiewki, kalarepę i ogórki małosolne - przygotuj koniecznie tę surówkę. Jest przepyszna!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117843
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3079
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1997
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1480
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117843
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3079
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1997
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1480
Składniki
Umyj i obierz rzodkiewki, odcinając im liście i korzonki. Kalarepę obierz ze skórki. Obierz też ogórka sałatkowego (to nie jest absolutnie konieczne, jeśli masz ogórka z delikatną skórką).
W cieniutkie plasterki pokrój rzodkiewki, kalarepkę (po uprzednim rozdzieleniu na ćwiartki po to, by plastry nie były zbyt duże), ogórki małosolne i obranego zielonego ogórka. Posiekaj dymki i koperek (lub inną zieleninę), dodaj do miski.
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem i dodaj sos do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie, przypraw odrobiną pieprzu i soli.
Gotową surówkę z rzodkiewek i małosolnych ogórków podaj do obiadu albo na lunch lub lekką kolację. Taka wiosenna sałatka pasuje też dobrze do kanapek czy do pudełka lunchowego, możesz ją więc zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na uczelnię. Smacznego!