Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz rzodkiewki, kalarepę i ogórki małosolne - przygotuj koniecznie tę surówkę. Jest przepyszna!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10585
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3227
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2342
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10585
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3227
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2342
Składniki
Umyj i obierz rzodkiewki, odcinając im liście i korzonki. Kalarepę obierz ze skórki. Obierz też ogórka sałatkowego (to nie jest absolutnie konieczne, jeśli masz ogórka z delikatną skórką).
W cieniutkie plasterki pokrój rzodkiewki, kalarepkę (po uprzednim rozdzieleniu na ćwiartki po to, by plastry nie były zbyt duże), ogórki małosolne i obranego zielonego ogórka. Posiekaj dymki i koperek (lub inną zieleninę), dodaj do miski.
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem i dodaj sos do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie, przypraw odrobiną pieprzu i soli.
Gotową surówkę z rzodkiewek i małosolnych ogórków podaj do obiadu albo na lunch lub lekką kolację. Taka wiosenna sałatka pasuje też dobrze do kanapek czy do pudełka lunchowego, możesz ją więc zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na uczelnię. Smacznego!