Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa to podstawa piramidy zdrowego żywienia. Są niezastąpionym źródłem witamin, minerałów, błonnika, a także fitozwiązków o właściwościach przeciwutleniających. Substancji tych nie powinno zabraknąć w żadnym posiłku, zwłaszcza, gdy sięgamy do dania obfite, ciężkostrawne. Takie są często nasze obiady – złożone np. z mięsnych kotletów i ziemniaków okraszonych tłuszczem. Zdecydowanie bardziej wyjdą nam na zdrowie w towarzystwie porcji warzyw. Znakomitą propozycją do obiadu jest surówka z selera korzeniowego, z dodatkiem jabłka i papryki. To prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko poprawi trawienie, ale też doda smaku posiłkom. Jej wartość podnoszą nasiona słonecznika – znakomite źródło cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów omega.
Selera i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w pióra. Połącz z selerem i jabłkiem.
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Dołóż do naczynia z warzywami. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Połącz sos z surówką.
Przed podaniem do obiadu surówkę z selera ozdób posiekaną natkę pietruszki.
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51263
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 66
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 226
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51263
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 66
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 226
Składniki
Selera i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w pióra. Połącz z selerem i jabłkiem. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Dołóż do naczynia z warzywami. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Połącz sos z surówką. Przed podaniem do obiadu surówkę z selera ozdób posiekaną natkę pietruszki.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Surówka z surowej kapusty czerwonej
Sałatki
Soczysta surówka teściowej
Sałatki
Sałatka z serem sałatkowym i suszonymi pomidorami
Sałatki
Słodko-słona sałatka z borówkami
Surówka z surowej kapusty czerwonej
Chrupiąca czerwona kapusta, soczysta kukurydza i kremowy dressing – czy zdoła...
Odsłon: 473
Soczysta surówka teściowej
Soczysta surówka teściowej to tradycyjna propozycja z wykorzystaniem kapusty,...
Odsłon: 14234