Warzywa to podstawa piramidy zdrowego żywienia. Są niezastąpionym źródłem witamin, minerałów, błonnika, a także fitozwiązków o właściwościach przeciwutleniających. Substancji tych nie powinno zabraknąć w żadnym posiłku, zwłaszcza, gdy sięgamy do dania obfite, ciężkostrawne. Takie są często nasze obiady – złożone np. z mięsnych kotletów i ziemniaków okraszonych tłuszczem. Zdecydowanie bardziej wyjdą nam na zdrowie w towarzystwie porcji warzyw. Znakomitą propozycją do obiadu jest surówka z selera korzeniowego, z dodatkiem jabłka i papryki. To prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko poprawi trawienie, ale też doda smaku posiłkom. Jej wartość podnoszą nasiona słonecznika – znakomite źródło cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów omega.
Surówka z selera do obiadu
Składniki
- ½ średniego selera korzeniowego
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- garść nasion słonecznika
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, cukier (do smaku)
- garść natki pietruszki
Składniki
- ½ średniego selera korzeniowego
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- garść nasion słonecznika
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, cukier (do smaku)
- garść natki pietruszki

Etapy przygotowania
Selera i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w pióra. Połącz z selerem i jabłkiem. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Dołóż do naczynia z warzywami. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Połącz sos z surówką. Przed podaniem do obiadu surówkę z selera ozdób posiekaną natkę pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- ½ średniego selera korzeniowego
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- garść nasion słonecznika
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, cukier (do smaku)
- garść natki pietruszki
Selera i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w pióra. Połącz z selerem i jabłkiem. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Dołóż do naczynia z warzywami. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Połącz sos z surówką. Przed podaniem do obiadu surówkę z selera ozdób posiekaną natkę pietruszki.