Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z selera naciowego z jabłkiem to świetny wybór dla miłośników zdrowego odżywiania. Jest lekka, orzeźwiająca i bogata w witaminy, a tym samym doskonała na śniadanie, deser czy popołudniową przekąskę. Możesz przygotować podwójną porcję, połowę przesypać do kielicha blendera, zmiksować na smoothie i zabrać ze sobą jako zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia.
Surówka z selera naciowego i jabłka to lekki, orzeźwiający przepis na przekąskę. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do lunchboxa poza domem, ale nie tylko. Możesz też przygotować ją jako dodatek do obiadu, który jest lekko słodki i chrupiący. Przełamie doskonale smak drobiu, ryb, dań z grilla czy posiłków wegetariańskich.
Seler naciowy wnosi delikatny anyżowy aromat, który przełamany jest słodkim i soczystym jabłkiem. Całość spaja jogurtowy sos z nutą miodu oraz cytryny. To połączenie, które jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Składniki są pełne cennych wartości odżywczych, m.in. błonnika, witaminy K, potasu czy naturalnych antyoksydantów. Co więcej, przygotujesz surówkę w kilka minut, bez gotowania i skomplikowanych składników. W każdej chwili możesz ją wzbogacić o nowe smaki, eksperymentując za każdym razem podczas przygotowywania.
Choć surówka z selera naciowego i jabłka wydaje się banalna, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim dokładnie oczyść seler naciowy, który często ma piasek i drobne zabrudzenia osadzone w trudno dostępnych miejscach. Umyj go pod bieżącą wodą, usuń twarde włókna z zewnętrznych łodyg, a także osusz. Pokrój ją dość cienko. Im cieńsze plasterki, tym bardziej chrupiąca będzie surówka. Jabłka pokrój w paski albo małą kostkę. Nie obieraj ich, bo skórka zawiera dużo cennych składników odżywczych, a także pozwoli zachować strukturę owoców, np. podczas mieszania czy nakładania.
Skrop jabłka sokiem z cytryny od razu po pokrojeniu. To krok, którego nie warto pomijać. Jabłka błyskawicznie ciemnieją po przekrojeniu, ale naturalny sok z cytryny zapobiega temu procesowi. Poza tym dodasz całej surówce z selerem naciowym orzeźwiającego charakteru.
Sos przygotuj osobno. Miód powinien mieć płynną konsystencję. Jeśli się skrystalizował albo używasz odmiany mocno zbitej, podgrzej go delikatnie w rondelku i wymieszaj. Dopiero wtedy połącz z jogurtem. Gotowy sos wlej do surówki z selerem naciowym i jabłkiem na samym końcu. Delikatnie wmieszaj go łyżką albo szpatułką, aby nie uszkodzić struktury składników. Z kolei posiekany koperek powinien być posiekany i dodany na świeżo, najlepiej tuż przed wymieszaniem surówki.
Tak przygotowaną przekąskę podawaj od razu po zrobieniu, nie przechowując jej długi czas w lodówce. Dzięki temu seler będzie chrupiący, a jabłka nie puszczą zbyt dużo soku. Nie musisz się też martwić o to, co zrobić z resztkami. Możesz przechować surówkę w szczelnym pojemniku, ale nie dłużej niż kilka godzin. Dobrą opcją jest też zblendowanie składników na zdrowy koktajl.
Jeśli ten przepis na surówkę z selera naciowego już ci się znudził albo chcesz go urozmaicić ze względu na ważną okazję, mamy kilka pomysłów. Dodaj:
Przygotowaną surówkę z selera naciowego i jabłek, możesz serwować na wiele sposobów. W pucharkach lub miseczkach będzie wyglądać świeżo, kolorowo i apetycznie. Z kolei na liściach sałaty albo rukoli stanie się bardziej elegancka. Możesz też po prostu przełożyć wszystkie połączone składniki do szklanej miski albo na głęboki ozdobny półmisek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19837
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242788
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19837
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242788
Składniki
Łodygi selera dokładnie opłucz, usuwając piasek. Następnie pokrój łodygi w cienkie paski i przełóż do miski. Jabłka dokładnie umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę lub paski. Zachowanie skórki zapewni lepszą chrupkość sałatki i zapewni zatrzymanie większej ilości witamin. Przełóż jabłka do miski z selerem i od razu polej sokiem z cytryny (sok możesz wycisnąć bezpośrednio do miseczki, uważając, aby nie wpadły pestki), następnie wymieszaj. Drobno posiekaj koperek i wsyp do miski.
W miseczce rozmieszaj jogurt z miodem. Jeśli miód się skrystalizował, lekko go podgrzej lub energicznie wymieszaj łyżką i dopiero później połącz z jogurtem.
Przelej sos do sałatki, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Jeśli preferujesz jeszcze bardziej chrupiące przekąski, dodaj do sałatki pestki słonecznika lub orzechy.