Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z selera naciowego z jabłkiem to świetny wybór dla miłośników zdrowego odżywiania. Jest lekka, orzeźwiająca i bogata w witaminy, a tym samym doskonała na śniadanie, deser czy popołudniową przekąskę. Możesz przygotować podwójną porcję, połowę przesypać do kielicha blendera, zmiksować na smoothie i zabrać ze sobą jako zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
Łodygi selera dokładnie opłucz, usuwając piasek. Następnie pokrój łodygi w cienkie paski i przełóż do miski. Jabłka dokładnie umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę lub paski. Zachowanie skórki zapewni lepszą chrupkość sałatki i zapewni zatrzymanie większej ilości witamin. Przełóż jabłka do miski z selerem i od razu polej sokiem z cytryny (sok możesz wycisnąć bezpośrednio do miseczki, uważając, aby nie wpadły pestki), następnie wymieszaj. Drobno posiekaj koperek i wsyp do miski.
W miseczce rozmieszaj jogurt z miodem. Jeśli miód się skrystalizował, lekko go podgrzej lub energicznie wymieszaj łyżką i dopiero później połącz z jogurtem. Przelej sos do sałatki, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Jeśli preferujesz jeszcze bardziej chrupiące przekąski, dodaj do sałatki pestki słonecznika lub orzechy.