Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta surówka ze świeżej kapusty to orzeźwiająca i lekka przystawka, która łączy w sobie naturalną słodycz marchewki z chrupkością kapusty. Ta niesamowicie prosta surówka jest znana w tradycjach kuchni całego świata, od azjatyckiej po europejską. Świetnie smakuje jako element obiadu, dodatek do dań z grilla lub wypełnienie domowych tortilli i wrapów. Surówka długo utrzymuje świeżość, więc możesz przygotować podwójną porcję i przechowywać nadmiar w lodówce.
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 110
Smaki Grecji!
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 450
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 110
Smaki Grecji!
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 450
Składniki
Z kapusty zerwij zewnętrzne liście, wytnij środkową, twardą część i drobno poszatkuj – możesz użyć szatkownicy lub ostrego noża. Umieść kapustę w misce, posól, wymieszaj i odstaw na około 20 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby odlej powstały sok i pozostaw kapustę w misce. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub za pomocą obieraczki julienne. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Umieść marchewkę i koperek w misce z kapustą.
W osobnej miseczce wymieszaj olej z cukrem (aż się rozpuści), sokiem z cytryny i szczyptą czarnego pieprzu. Powstałym sosem polej warzywa i dokładnie wymieszaj. Surówkę ze świeżej kapusty podawaj od razu lub wstaw do lodówki i odczekaj ok. 20 minut, aby smaki się przeniknęły.
Jeśli chcesz wprowadzić więcej chrupkości do przekąski, dorzuć pokrojoną w paski paprykę lub plasterki rzodkiewki. Ostrości surówce nada odrobina drobno posiekanej cebulki lub pora.