Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię, jednak źródła tego przepisu należy szukać z kuchni tureckiej. Surówka jest idealna na upalne dni, a podstawę orzeźwienia stanowi kremowy cytrynowo-jogurtowy dressing z wyczuwalnymi nutami świeżego kopru i mięty. Przekąska będzie bardziej chrupiąca, gdy zachowasz skórkę na ogórkach. Lekka surówka doskonale komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą, a także kromką świeżego pieczywa. Możesz podawać ją także jako element dania obiadowego.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 407
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 407
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
W małej misce wymieszaj jogurt, śmietanę, sok z cytryny, rozgnieciony i posiekany czosnek, cukier oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej dressing do ogórków i dobrze wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 15 minut, by smaki się połączyły.
Umyj porządnie ogórki i pozostaw skórkę. Za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój ogórki w plasterki (lub półplasterki). Zasyp warzywa szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, by puściły sok. Przełóż odsączone ogórki do dużej miski, dodaj posiekany koperek i miętę. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli cebula jest zbyt ostra, przelej ją wrzątkiem, a następnie dodaj do ogórków.