Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię, jednak źródła tego przepisu należy szukać z kuchni tureckiej. Surówka jest idealna na upalne dni, a podstawę orzeźwienia stanowi kremowy cytrynowo-jogurtowy dressing z wyczuwalnymi nutami świeżego kopru i mięty. Przekąska będzie bardziej chrupiąca, gdy zachowasz skórkę na ogórkach. Lekka surówka doskonale komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą, a także kromką świeżego pieczywa. Możesz podawać ją także jako element dania obiadowego.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44773
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44773
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Składniki
W małej misce wymieszaj jogurt, śmietanę, sok z cytryny, rozgnieciony i posiekany czosnek, cukier oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej dressing do ogórków i dobrze wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 15 minut, by smaki się połączyły.
Umyj porządnie ogórki i pozostaw skórkę. Za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój ogórki w plasterki (lub półplasterki). Zasyp warzywa szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, by puściły sok. Przełóż odsączone ogórki do dużej miski, dodaj posiekany koperek i miętę. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli cebula jest zbyt ostra, przelej ją wrzątkiem, a następnie dodaj do ogórków.