Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka wielkanocna kojarzy się z jarzynami w sosie majonezowym. Jeśli chcesz wnieść powiew świeżości w świąteczne menu, nie robiąc jednak zbyt radykalnych odstępstw od tradycji, wypróbuj przepis na minimalistyczny wariant klasycznego Oliviera. Świąteczna sałatka ziemniaczana z ogórkami i cebulą zachwyca prostotą smaku. Może być świetnym dodatkiem do mięs i wędlin.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 34
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 295
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 62
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 34
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 295
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 62
Składniki
Umyj dokładnie ziemniaki, nie obierając ich ze skórki. Ugotuj al dente „w mundurkach” w osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki i odłóż do przestudzenia (najlepiej schłodź w lodówce i poddaj dalszej obróbce na drugi dzień). Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Na podobnej wielkości kosteczkę pokrój ogórki (oba rodzaje). Posiekaj natkę pietruszki.
Połącz w misce ziemniaki, cebulę, ogórki i natkę pietruszki. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz jogurt, majonez, oliwę i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Delikatnie wmieszaj sos do sałatki. Wstaw ją na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.