Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Składniki
Do fattoushu sałata powinna być grubiej pokrojona ale na moje potrzeby pokroiłam ją drobniej. Pokroiłam wszystko jak na zdjęciu. Wyjęłam też połowę nasion z granatu. Najsmaczniejsze w wersji syryjskiej jest dodatek granatu i melasy z granatów.
W wersji syryjskiej do sałatki powinny być dodane chlebki pita pokrojone w trójkąty usmażone na gorącym oleju. Można tez je skropić oliwą natrzeć czosnkiem i podpiec w piekarniku. Ja użyłam ciasta filo, skropiłam je oliwą smakową: chili, czosnek, prowansalskie i upiekłam dosłownie kilka minut do zrumienienia. Chlebki potem skrapia się melasa z granatów.
Warzywa skropiłam oliwą smakową, do zwykłej można dodać roztarty czosnek, pieprz. Lekko posoliłam warzywa. Układałam chlebek, skrapiałam go melasą i na to układałam warstwy warzyw z sałatą , mięta i pietruszką. Smakuje jak w Damaszku!