Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11950
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 812
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2860
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11950
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 812
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2860
Składniki
Do fattoushu sałata powinna być grubiej pokrojona ale na moje potrzeby pokroiłam ją drobniej. Pokroiłam wszystko jak na zdjęciu. Wyjęłam też połowę nasion z granatu. Najsmaczniejsze w wersji syryjskiej jest dodatek granatu i melasy z granatów.
W wersji syryjskiej do sałatki powinny być dodane chlebki pita pokrojone w trójkąty usmażone na gorącym oleju. Można tez je skropić oliwą natrzeć czosnkiem i podpiec w piekarniku. Ja użyłam ciasta filo, skropiłam je oliwą smakową: chili, czosnek, prowansalskie i upiekłam dosłownie kilka minut do zrumienienia. Chlebki potem skrapia się melasa z granatów.
Warzywa skropiłam oliwą smakową, do zwykłej można dodać roztarty czosnek, pieprz. Lekko posoliłam warzywa. Układałam chlebek, skrapiałam go melasą i na to układałam warstwy warzyw z sałatą , mięta i pietruszką. Smakuje jak w Damaszku!