Do góry

Sałatki Przepis na:

Syryjski fattoush

Syryjski fattoush

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 386

Najlepsza wersja!

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do fattoushu sałata powinna być grubiej pokrojona ale na moje potrzeby pokroiłam ją drobniej.
    Pokroiłam wszystko jak na zdjęciu. Wyjęłam też połowę nasion z granatu.

    Najsmaczniejsze w wersji syryjskiej jest dodatek granatu i melasy z granatów.

  2. W wersji syryjskiej do sałatki powinny być dodane chlebki pita pokrojone w trójkąty usmażone na gorącym oleju. Można tez je skropić oliwą natrzeć czosnkiem i podpiec w piekarniku.

    Ja użyłam ciasta filo, skropiłam je oliwą smakową: chili, czosnek, prowansalskie i upiekłam dosłownie kilka minut do zrumienienia.

    Chlebki potem skrapia się melasa z granatów.

  3. Warzywa skropiłam oliwą smakową, do zwykłej można dodać roztarty czosnek, pieprz. Lekko posoliłam warzywa.
    Układałam chlebek, skrapiałam go melasą i na to układałam warstwy warzyw z sałatą , mięta i pietruszką.

    Smakuje jak w Damaszku!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń