Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12096
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8899
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155551
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1215
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12096
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8899
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155551
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1215
Składniki
Do fattoushu sałata powinna być grubiej pokrojona ale na moje potrzeby pokroiłam ją drobniej. Pokroiłam wszystko jak na zdjęciu. Wyjęłam też połowę nasion z granatu. Najsmaczniejsze w wersji syryjskiej jest dodatek granatu i melasy z granatów.
W wersji syryjskiej do sałatki powinny być dodane chlebki pita pokrojone w trójkąty usmażone na gorącym oleju. Można tez je skropić oliwą natrzeć czosnkiem i podpiec w piekarniku. Ja użyłam ciasta filo, skropiłam je oliwą smakową: chili, czosnek, prowansalskie i upiekłam dosłownie kilka minut do zrumienienia. Chlebki potem skrapia się melasa z granatów.
Warzywa skropiłam oliwą smakową, do zwykłej można dodać roztarty czosnek, pieprz. Lekko posoliłam warzywa. Układałam chlebek, skrapiałam go melasą i na to układałam warstwy warzyw z sałatą , mięta i pietruszką. Smakuje jak w Damaszku!