Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to miesiąc szparagów. Korzystajcie bo sezon się powoli kończy.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3570
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 394
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3570
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 394
Składniki
Szparagi gotujemy pokrojone skośnie w kawałki. Wody dajemy tyle by zakryć szparagi, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła i siedem minut od zagotowania.
Na patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się zrumieni podlewamy szklanką (250 ml) wywaru spod ugotowanych szparagów i energicznie mieszamy by nie powstały mączne grudki. Dodajemy śmietanę i starty żółty ser (myślę że cheddar będzie najlepszy do tego sosu ale można użyć innego) Czekamy aż sos się zagotuje. Wtedy skręcamy ogień i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem szparagi polewamy serowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Pyszna sałatka na ciepło. Pod wpisem link do naszego nowego kulinarnego bloga. Zapraszamy