Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szuba, czyli tradycyjna sałatka śledziowa pod pierzynką z warzyw korzeniowych, ugotowanych na twardo jajek i majonezu. Pięknie prezentuje się przygotowana w szklanej salaterce lub na talerzach w okrągłych foremkach jako mono porcje. Sprawdzi się w trakcie imprez oraz podczas świąt.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 73
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 928
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 73
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 928
Składniki
Filety śledziowe zalej zimną wodą i odstaw na 4-6 godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odsącz i pokrój w kosteczkę.
Warzywa przełóż do garnka, zalej ciepłą wodą. Gotuj do miękkości. Ugotowane warzywa wystudź, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
Cebulę drobno poszatkuj.
Sałatkę układaj warstwami. Na spód wyłóż śledzie, następnie ziemniaki, cebulę, 2 łyżki majonezu, marchewki, 2 łyżki majonezu, buraki, łyżkę majonezu i koperek.
Szubę - sałatkę śledziową pod pierzynką wstaw na minimum 3-4 godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.