Do góry

Sałatki Przepis na:

Szybka sałatka z jajkami i rukolą

Szybka sałatka z jajkami i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3915

Dodano:

Odsłon: 9327

Szybka i bardzo zdrowa sałatka, idealna na kolację. Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii, rukola jest bogata w wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy i luteinę, papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę... wymieniać właściwości składników tej sałatki mogłabym jeszcze bardzo długo. W skrócie to wielka bomba witaminowa :)) Często w moich przepisach pojawiają się zioła prowansalskie w młynku. Ta przyprawa zawładnęła moimi kubkami smakowymi już chyba na dobre. Jest niezwykle aromatyczna, pasuje do dań mięsnych, do warzyw i do sałatek. Uwierzcie mi, z ziołami prowansalskimi w torebce nie ma nic wspólnego. Polecam w 100%! :)

Składniki

  • kilka listków sałaty masłowej
  • garść rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie w młynku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo : do rondla wlewamy tyle wody, aby przykryła jajka. Od momentu zagotowania wody jajka gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie kilka razy przelewamy je zimną wodą.

  2. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, obranego ogórka i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroimy w zgrabne słupki, a selera naciowego w półksiężyce. Jajka obieramy i tniemy na 4 części.

  3. Na talerzu układamy porwaną w małe kawałki sałatę masłową, rukolę, ogórka, paprykę, selera naciowego i jajka. Całą sałatkę doprawiamy do smaku przyprawami. Przed samym podaniem polewamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń