Czerwona, żółta, zielona, fioletowa – taka właśnie jest tęczowa sałatka, która zachęci każdego do wypróbowania swoim wyglądem. Sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Tęczowa sałatka
Składniki
- kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ogórek zielony
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Składniki
- kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ogórek zielony
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Etapy przygotowania
Kapustę pekińską umyj pod bieżącą wodą. Odkrój twarde części, a zielone liście posiekaj drobno. Przełóż do dużej miski.
Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, a następnie na mniejsze kawałki. Z ogórka zielonego odkrój skórkę. Pokrój w drobną kostkę. Tak samo podziel pomidory. Przełóż składniki do kapusty pekińskiej.
Do miski dodaj zawartość puszki kukurydzy, odsączając ją z wody.
Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Posól i popieprz. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Świąteczny klops.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 50
Ostatnio komentowane przepisy
Świąteczny klops.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 50



Składniki
- kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ogórek zielony
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kapustę pekińską umyj pod bieżącą wodą. Odkrój twarde części, a zielone liście posiekaj drobno. Przełóż do dużej miski.
Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, a następnie na mniejsze kawałki. Z ogórka zielonego odkrój skórkę. Pokrój w drobną kostkę. Tak samo podziel pomidory. Przełóż składniki do kapusty pekińskiej.
Do miski dodaj zawartość puszki kukurydzy, odsączając ją z wody.
Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Posól i popieprz. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
Smakowita sałatka.;)