Do góry

Sałatki Przepis na:

Tort sałatkowy na krakersach z ryżem i jajkami

Tort sałatkowy na krakersach z ryżem i jajkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 2184

Tort, wcale nie musi być zawsze na słodko, może być w formie sałatki , spisze się nie tylko na karnawałowych imprezach ale również na Wielkanocnym stole. Mój autorski przepis. Polecam Wam gorąco na pewno zasmakuje !

Składniki

  • Składniki na kwadratową formę 24/24 cm:
  • 1 paczka słonych krakersów
  • Warstwa z tuńczykiem i ryżem:
  • 1 torebka ryżu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1-2 łyżki majonezu
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Warstwa z kukurydzą i papryką :
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 6 białek ugotowanego jajka
  • 1-2 łyżki majonezu
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Warstwa z żółtkami i groszkiem:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 6 żółtek ugotowanego jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem do posypania sałatki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Sałatkę zaczynamy od przygotowania warstw:
    1 warstwa:
    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzamy, wsypujemy do miski, studzimy.
    Do zimnego ryżu dajemy puszkę rozdrobnionego tuńczyka odcedzonego z zalewy, oraz posiekaną dymkę, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy z majonezem.

  2. 2. 2 warstwa:
    Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z osączoną kukurydzą dodać starte na tarce jarzynowej same białka ugotowanych na twardo jaj, wymieszać z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem

  3. 3. 3 warstwa:
    Groszek osączyć z zalewy, wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami-ja starłam je również na tarce, ale można rozdrobnić widelcem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.
    Gdy poszczególne warstwy są już gotowe składamy sałatkę.

  4. 4. Dno kwadratowej formy-ja miałam tortownicę, włożyć krakersami posmarować pierwszą warstwą z ryżem, ułożyć następną warstwę krakersów, wyłożyć warstwę z papryką, wygładzić i na to wyłożyć żółtka z groszkiem, wyrównać łyżką, posypać grubo posiekaną dymką, chłodzić całą noc w lodówce. Podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń