Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem prezentuje się bardzo odświętnie, choć jest przygotowywana z produktów, które zazwyczaj mamy w kuchni: tuńczyk z puszki, marynowane i gotowane warzywa, jajka na twardo, a to wszystko połączone odrobiną podkręcającego smak majonezu. Sałatkę możesz wykonać w jednym, dużym naczyniu i pokroić ją na kwadratowe porcje lub ułożyć sałatkę w małych foremkach i serwować pojedynczo dla każdej osoby.
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 282
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3861
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6255
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 282
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3861
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6255
Składniki
Wrzuć do garnka z osoloną wodą nieobrane ziemniaki i marchewki. Ugotuj je do miękkości, wystudź i dopiero wtedy obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, oddziel białka od żółtek. Białka także zetrzyj na tarce jarzynowej, a żółtka rozgnieć widelcem. Obierz cebulę i drobno poszatkuj, ze świeżej papryki wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wylej zalewę lub olej z tuńczyka, a rybę rozgnieć widelcem.
Na dno kwadratowej salaterki lub do pojedynczych miseczek wyłóż gotowane ziemniaki i posmaruj cienką warstwą majonezu. Układaj warstwowo pozostałe składniki i smaruj każdy poziom majonezem. Na ziemniakach ułóż rozdrobnionego tuńczyka, następnie marchewkę, cebulę i paprykę. Wierzch sałatki udekoruj jajkiem układając ugotowane białko na obrzeżach, a rozgniecione żółtko w środku kompozycji. Dołóż poszatkowane w plasterki czarne oliwki.
Jeśli chcesz, by sałatka była nieco lżejsza, użyj mieszanki majonezu z jogurtem greckim lub smaruj sałatkę majonezem co drugą warstwę. Włóż sałatkę do lodówki, aby smaki się połączyły. Podawaj sałatkę krojąc ją jak lasagne lub zapiekankę i udekoruj natką pietruszki.