Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka z wieprzowiną

Warstwowa sałatka z wieprzowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 1553

Warstwowa sałatka ze smażonym schabem, warzywami, ketchupem i majonezem a'la gyros.

Składniki

  • ok. 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • ok. 700g schabu wieprzowego
  • ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek olejukilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek ketchupu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Warstwowa sałatka z wieprzowiną

Przygotowanie

  1. Schab umyłam, osuszyłam, obkroiłam wszystkie białe błonki i pokroiłam w plastry o grubości ok. 1-1,5cm. Każdy plaster pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do miski. Schab wymieszałam z przyprawą do mięsa, rozgniecionym przez praskę czosnkiem i kilkoma łyżkami oleju. Patelnię rozgrzałam i wyłożyłam mięso. Smażyłam je ok. 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno być ładnie przyrumienione i miękkie. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz aby ostygło. Z liści kapusty pekińskiej powycinałam białe twarde części, a resztę drobno poszatkowałam. Połowę kapusty wyłożyłam do salaterki i polałam ketchupem. Na to wysypałam równomiernie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydzy ułożyłam usmażone i wystudzone mięso tworząc kolejną równą warstwę. Cebulę obrałam i drobniutko pokroiłam, posypałam nią mięso. Ogórki odsączyłam z zalewy i pokroiłam w półplasterki. Ułożyłam je na cebuli i posmarowałam majonezem. Na wierzch wysypałam resztę poszatkowanej kapusty pekińskiej. Sałatkę wstawiłam do lodówki. Należy ją chłodzić minimum kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń