Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na nią wymyśliłam sama, pierwszy raz planuję zrobić ją na Święta. jestem ciekawa jak posmakuje mojej rodzinie :)
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 61
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 154
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 37
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 169
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 61
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 154
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 37
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 169
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 175
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo. Jak nam już wszystko przestygnie zabieramy się do roboty. Sałatkę robi się szybko, bo nie wymaga dużo krojenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki muszą dominować w tej sałatce, więc musimy je czuć pod językiem, mają nam się w oczy rzucać. Pokrojone ziemniaki skrapiamy oliwą i posypujemy odrobiną cukru - tak z pół łyżeczki, dodajemy łyżkę pieprzu, łyżkę musztardy, 2 łyżki suszonego koperku i jakieś pół łyzki czosnku w przyprawie. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki, zeby ziemniaki się przegryzły. Nie możemy pominąć w tej sałatce suszonego koperku i mówię tu o koperku, który kupuje się w słoiczkach jako przyprawę. Nie można tego pominąć i nie można tego zastąpić świeżym koperkiem, bo to dwa różne smaki. Jak nam się ziemniaki pięknie przegryzą, nie muszą w tej lodówce siedzieć bardzo długo, godzinka - może dwie wystarczy, zabieramy się za wykonczenie.
Dodajemy teraz pokrojone w średnią kostkę ogórki i jajka, dorzucamy odcedzony groszek i poszatkowany pęczek koperku, solimy odrobinę i mieszamy dokładnie. Dodajemy cztery łyżki majonezu i cztery łyżki jogurtu. Mieszamy i ponownie dokładamy po równej ilości majonezu i jogurtu, aż uzyskamy konsystencje jaka nam podpasuje. Na święta, czy jak mamy gości to zazwyczaj robię sałatkę taką bardziej zbitą i dodaje o te dwie, trzy łyżki majonezu więcej niż jogurtu, żeby prezentowała się lepiej w salaterce. Jeżeli robię tylko dla nas, tak na weekend, to jest taka luźniejsza, bo nie ma nic lepszego niż ten sosik z sałatki, który wysysamy za pomocą kawałka chleba. Sałatka gotowa, najlepiej dać jej czas do rana, niech się przegryzie porządnie. Smacznego:)