Do góry

Sałatki Przepis na:

Weekendowa sałatka koperkowa

Weekendowa sałatka koperkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 568

Dodano:

Odsłon: 6035

Przepis na nią wymyśliłam sama, pierwszy raz planuję zrobić ją na Święta. jestem ciekawa jak posmakuje mojej rodzinie :)

Składniki

  • 6 ziemniaków (dużych)
  • 6 jajek
  • 6 ogórków kiszonych
  • groszek konserwowy
  • pęczek świeżego koperku
  • suszony koperek
  • czosnek granulowany
  • sól / pieprz / cukier
  • Oliwa z oliwek
  • majonez, jogurt naturalny, musztarda sarepska / rosyjska (ostra)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo. Jak nam już wszystko przestygnie
    zabieramy się do roboty. Sałatkę robi się szybko, bo nie wymaga dużo krojenia. Ziemniaki
    obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki muszą dominować w tej sałatce, więc musimy
    je czuć pod językiem, mają nam się w oczy rzucać. Pokrojone ziemniaki skrapiamy oliwą i
    posypujemy odrobiną cukru - tak z pół łyżeczki, dodajemy łyżkę pieprzu, łyżkę musztardy,
    2 łyżki suszonego koperku i jakieś pół łyzki czosnku w przyprawie. Mieszamy dokładnie i
    odstawiamy do lodówki, zeby ziemniaki się przegryzły. Nie możemy pominąć w tej sałatce
    suszonego koperku i mówię tu o koperku, który kupuje się w słoiczkach jako przyprawę.
    Nie można tego pominąć i nie można tego zastąpić świeżym koperkiem, bo to dwa różne
    smaki. Jak nam się ziemniaki pięknie przegryzą, nie muszą w tej lodówce siedzieć bardzo
    długo, godzinka - może dwie wystarczy, zabieramy się za wykonczenie.

  2. Dodajemy teraz pokrojone w średnią kostkę ogórki i jajka, dorzucamy odcedzony groszek
    i poszatkowany pęczek koperku, solimy odrobinę i mieszamy dokładnie. Dodajemy cztery
    łyżki majonezu i cztery łyżki jogurtu. Mieszamy i ponownie dokładamy po równej ilości
    majonezu i jogurtu, aż uzyskamy konsystencje jaka nam podpasuje.

    Na święta, czy jak mamy gości to zazwyczaj robię sałatkę taką bardziej zbitą i dodaje o te
    dwie, trzy łyżki majonezu więcej niż jogurtu, żeby prezentowała się lepiej w salaterce.
    Jeżeli robię tylko dla nas, tak na weekend, to jest taka luźniejsza, bo nie ma nic lepszego
    niż ten sosik z sałatki, który wysysamy za pomocą kawałka chleba. Sałatka gotowa,
    najlepiej dać jej czas do rana, niech się przegryzie porządnie. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 grudnia 2013 kolejne przekopiowane zdjęcie ze strony:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,142974865.html

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń