Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna sałatka śledziowa to szybkie i proste danie, które z powodzeniem przygotujesz w większości nawet na kilka dni przed uroczystym śniadaniem. Te dwie doby wspólnego marynowania w przyprawach i kwasie z ogórków daje całości wspaniałego smaku, a zarówno ryba jak i cebula są miękkie i rozpływające się w ustach. Żółty ser dodaje delikatnej pikanterii i pożywności.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4080
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11182
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6421
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5439
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13410
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4080
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11182
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6421
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5439
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13410
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5180
Składniki
Przygotowanie najlepiej jest rozpocząć na 48 godzin przed podaniem, by śledzie mogły się dobrze przegryźć z innymi składnikami.
Przygotuj 1 duży słoik lub 2 mniejsze.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Ogórki pokrój w dużą kostkę, a śledzie w paseczki, pozostawiając olej z opakowania po rybach.
W słoikach układaj naprzemiennie: cebulę, ogórki, śledzie. Ryby posypuj szczyptą pieprzu. Kontynuuj układanie składników do ich wykończenia. Na wierzchu połóż liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej olejem z opakowania po śledziach.
Słoik zakręć i dobrze nim wstrząśnij. Wstaw do lodówki, najlepiej na 48 godzin, a minimalnie na 24 godziny.
Po tym czasie zawartość słoika przenieś do miski sałatkowej, usuwając liść laurowy i ziele angielskie.
Ser żółty pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj ją do reszty składników i całość wymieszaj.
Wielkanocną sałatkę śledziową podawaj na zimno, udekorowaną świeżą rzeżuchą.