Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2707

Dodano:

Odsłon: 3328

Smaczna i zdrowa wiosenna sałatka. Prosta i szybka w wykonaniu, a bardzo dobrze zaspakajająca głód. Z dodatkiem rzeżuchy - atrybutu wiosny i Wielkanocy. U nas do sałatki została wykorzystana rzeżucha z pierwszego wiosennego wysiewu. Teraz na spodeczku rośnie kolejna dawka witamin, a na Wielkanoc stół i talerze przystroi rzeżucha z kolejnego wysiewu. Sałatka jest sycąca, bo zawiera sporą porcję białka w postaci jajek i sera feta.

Składniki

  • 1 gotowy mix sałat ( ja kupuję gotową mieszankę kilku sałat - liście są umyte, poszarpane, gotowe do użycia )
  • 2 ogórki gruntowe lub połowa ogórka wężowego
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 opakowanie sera feta 200g
  • spora garść rzeżuchy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Przygotowanie

  1. Sałatę wsypać do salaterki

  2. Ogórka/i obrać i pokroić w kostkę. Umieścić na sałacie

  3. Ser feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw

  4. Jajka ugotowane na twardo pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki

  5. Na jajkach umieścić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe

  6. Całość skropić oliwą i posypać rzeżuchą

  7. Dosalać i doprawiać pieprzem na talerzu ( wg uznania - feta jest słona )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń