Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka to prawdziwa perła. Smakuje naprawdę wyjątkowo. Prawie co roku podaję ją gościom w święta Bożego Narodzenia i nigdy nie narzekają, znika bardzo szybko. Recepturę znalazłam ze 20 lat temu w magazynie kulinarnym “Smaki i aromaty”. Sałatka tak bardzo wszystkim zasmakowała, że weszła na stałe do kanonu naszych potraw świątecznych, zwłaszcza bożonarodzeniowych i noworocznych. To przepis Kaliny Jędrusik, wielkiej gwiazdy polskiego kina.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 111
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4207
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8684
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 111
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4207
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8684
Składniki
Zimne buraczki pokrój w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Ananasa pokrój w kosteczkę, orzechy posiekaj z grubsza. Rodzynki odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj zmiażdżony czosnek, pieprz, szczyptę soli i kilka szczypt majeranku roztartego w dłoni (bo roztarty majeranek zyskuje więcej aromatu). Polej sosem winegret.
Na sos potrzebne będą: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, tłoczonego na zimno 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego szczypta soli Składniki sosu umieść w zakręcanym słoiku, wymieszaj przez potrząsanie. Gdy sos zamieni się w emulsję, polej nią sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw na godzinkę, wymieszaj ponownie tuż przed podaniem, a potem patrz na zachwycone miny gości.