Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka to prawdziwa perła. Smakuje naprawdę wyjątkowo. Prawie co roku podaję ją gościom w święta Bożego Narodzenia i nigdy nie narzekają, znika bardzo szybko. Recepturę znalazłam ze 20 lat temu w magazynie kulinarnym “Smaki i aromaty”. Sałatka tak bardzo wszystkim zasmakowała, że weszła na stałe do kanonu naszych potraw świątecznych, zwłaszcza bożonarodzeniowych i noworocznych. To przepis Kaliny Jędrusik, wielkiej gwiazdy polskiego kina.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 798
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 798
Składniki
Zimne buraczki pokrój w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Ananasa pokrój w kosteczkę, orzechy posiekaj z grubsza. Rodzynki odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj zmiażdżony czosnek, pieprz, szczyptę soli i kilka szczypt majeranku roztartego w dłoni (bo roztarty majeranek zyskuje więcej aromatu). Polej sosem winegret.
Na sos potrzebne będą: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, tłoczonego na zimno 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego szczypta soli Składniki sosu umieść w zakręcanym słoiku, wymieszaj przez potrząsanie. Gdy sos zamieni się w emulsję, polej nią sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw na godzinkę, wymieszaj ponownie tuż przed podaniem, a potem patrz na zachwycone miny gości.