Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka to prawdziwa perła. Smakuje naprawdę wyjątkowo. Prawie co roku podaję ją gościom w święta Bożego Narodzenia i nigdy nie narzekają, znika bardzo szybko. Recepturę znalazłam ze 20 lat temu w magazynie kulinarnym “Smaki i aromaty”. Sałatka tak bardzo wszystkim zasmakowała, że weszła na stałe do kanonu naszych potraw świątecznych, zwłaszcza bożonarodzeniowych i noworocznych. To przepis Kaliny Jędrusik, wielkiej gwiazdy polskiego kina.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8082
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2748
Polecam.
Odsłon: 1311
Polecam.
Odsłon: 396
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8082
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2748
Polecam.
Odsłon: 1311
Polecam.
Odsłon: 396
Składniki
Zimne buraczki pokrój w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Ananasa pokrój w kosteczkę, orzechy posiekaj z grubsza. Rodzynki odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj zmiażdżony czosnek, pieprz, szczyptę soli i kilka szczypt majeranku roztartego w dłoni (bo roztarty majeranek zyskuje więcej aromatu). Polej sosem winegret.
Na sos potrzebne będą: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, tłoczonego na zimno 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego szczypta soli Składniki sosu umieść w zakręcanym słoiku, wymieszaj przez potrząsanie. Gdy sos zamieni się w emulsję, polej nią sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw na godzinkę, wymieszaj ponownie tuż przed podaniem, a potem patrz na zachwycone miny gości.