Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 22019
Dodano: 18.10.2016
Odsłon: 23013
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Szczypior drobno kroimy, a ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki – ja wykorzystałam mandolinę.
Do miski wrzucam porwane liście sałaty, dodaję groszek, ogórek oraz szczypiorek. Mieszam i mogę brać się za przygotowanie sosu.
Do soku z cytryny dodaję najpierw sól i pieprz, a następnie musztardę. Dokładnie mieszam, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Do mieszania świetnie sprawdza się rózga. Teraz oliwa – wlewam ją cienkim strumykiem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaję miód – nie jest on konieczny, ale ja bardzo lubię go w tym sosie – jego słodycz doskonale przełamuje ostrość musztardy i kwaśność cytryny. Gotowy sos powinien mieć aksamitną konsystencję emulsji. Sałatkę polewam nim tuż przed podaniem. Do tego momentu wszystko przechowuję w lodówce.
Na koniec wszystko posypuję pestkami dyni. Tak przygotowana zielona sałatka jest na prawdę wyborna w smaku, a do tego zdrowa i lekka. Polecam!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

bellamozzarella 19 października 2016Zgłoś do usunięcia
zieloności...mniammm ;-)61 Kto głosował? | Odpowiedz

grklon 19 października 2016Zgłoś do usunięcia
Świetna sałatka. Tylko do takiego sosu wolę ocet balsamiczny zamiast cytryny. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz