Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was dzisiaj na zieloną sałatkę – bombę witaminową, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. To co, gracie w zielone?
Szczypior drobno kroimy, a ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki – ja wykorzystałam mandolinę.
Do miski wrzucam porwane liście sałaty, dodaję groszek, ogórek oraz szczypiorek. Mieszam i mogę brać się za przygotowanie sosu.
Do soku z cytryny dodaję najpierw sól i pieprz, a następnie musztardę. Dokładnie mieszam, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Do mieszania świetnie sprawdza się rózga. Teraz oliwa – wlewam ją cienkim strumykiem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaję miód – nie jest on konieczny, ale ja bardzo lubię go w tym sosie – jego słodycz doskonale przełamuje ostrość musztardy i kwaśność cytryny. Gotowy sos powinien mieć aksamitną konsystencję emulsji. Sałatkę polewam nim tuż przed podaniem. Do tego momentu wszystko przechowuję w lodówce.
Na koniec wszystko posypuję pestkami dyni. Tak przygotowana zielona sałatka jest na prawdę wyborna w smaku, a do tego zdrowa i lekka. Polecam!
Zapraszam do siebie :) http://charlottegotuje.blogspot.com
Odsłon: 5149
Przepis na 1 keksówkę o długości ok. 20 cm
Odsłon: 2067
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 118
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27240
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 776
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 157
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 869
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 118
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27240
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 776
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 157
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 869
Składniki
Szczypior drobno kroimy, a ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki – ja wykorzystałam mandolinę.
Do miski wrzucam porwane liście sałaty, dodaję groszek, ogórek oraz szczypiorek. Mieszam i mogę brać się za przygotowanie sosu.
Do soku z cytryny dodaję najpierw sól i pieprz, a następnie musztardę. Dokładnie mieszam, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Do mieszania świetnie sprawdza się rózga. Teraz oliwa – wlewam ją cienkim strumykiem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaję miód – nie jest on konieczny, ale ja bardzo lubię go w tym sosie – jego słodycz doskonale przełamuje ostrość musztardy i kwaśność cytryny. Gotowy sos powinien mieć aksamitną konsystencję emulsji. Sałatkę polewam nim tuż przed podaniem. Do tego momentu wszystko przechowuję w lodówce.
Na koniec wszystko posypuję pestkami dyni. Tak przygotowana zielona sałatka jest na prawdę wyborna w smaku, a do tego zdrowa i lekka. Polecam!
Przepisy Sałatki
Sałatki
Szybka sałatka
Sałatki
Kolorowa sałatka makaronowa
Sałatki
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatki
Surówka z młodej kapusty
Szybka sałatka
Jest to bardzo szybka sałatka wdzięczna do zrobienia oraz bardzo smaczna i pa...
Odsłon: 19
Kolorowa sałatka makaronowa
Pożywna, smaczna, kolorowa – w tych słowach zamyka się definicja tej sałatki,...
Odsłon: 396