Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was dzisiaj na zieloną sałatkę – bombę witaminową, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. To co, gracie w zielone?
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5560
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8839
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7765
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5332
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5560
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8839
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7765
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5332
Składniki
Szczypior drobno kroimy, a ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki – ja wykorzystałam mandolinę.
Do miski wrzucam porwane liście sałaty, dodaję groszek, ogórek oraz szczypiorek. Mieszam i mogę brać się za przygotowanie sosu.
Do soku z cytryny dodaję najpierw sól i pieprz, a następnie musztardę. Dokładnie mieszam, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Do mieszania świetnie sprawdza się rózga. Teraz oliwa – wlewam ją cienkim strumykiem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaję miód – nie jest on konieczny, ale ja bardzo lubię go w tym sosie – jego słodycz doskonale przełamuje ostrość musztardy i kwaśność cytryny. Gotowy sos powinien mieć aksamitną konsystencję emulsji. Sałatkę polewam nim tuż przed podaniem. Do tego momentu wszystko przechowuję w lodówce.
Na koniec wszystko posypuję pestkami dyni. Tak przygotowana zielona sałatka jest na prawdę wyborna w smaku, a do tego zdrowa i lekka. Polecam!