Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Polecam sałatkę z pełnoziarnistego makaronu penne przygotować i zielonymi warzywami zaczarować. Okrasić dressingiem ze świeżej bazylii w moździerzu ucieranym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny doprawianym. Ta sałatka jest zdrowa, w smaku wyjątkowa, na przyjęcia znakomita, do zabrania do pracy wyśmienita.
moździerz lub blender, garnek, patelnia, nożyk do obierania warzyw (na przygotowanie płatków z sera)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6441
Składniki
dressing: Liście bazylii przełożyć do moździerza i utrzeć razem ze szczyptą soli. Wlać olej, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, ucierając połączyć składniki. Dressing można również przygotować w blenderze.
sałatka: Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ziarna groszku sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i ½ łyżeczki cukru, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Rada: groszek można podgotować 2- 3 min. Można użyć też mrożonego. Stwardniałe końcówki oderwać (przez wygięcie w łuk) od szparagów, pokroić po skosie na ok. 2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem liści limonki, dodać cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, szparagi, podsmażyć ok. 2-3 min w zależności od ich grubości (powinny być chrupiące). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyciągamy liście limonki. Awokado pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (zachowa swój kolor). Makaron połączyć ze szparagami, groszkiem, awokado, wymieszać z dressingiem, dodać posiekany szczypiorek, kiełki i płatki sera. Na sam koniec doprawić pieprzem do smaku.