Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatną jajecznicę wcale nie jest łatwo zrobić. Główny sekret polega na tym, aby smażenie zacząć na zimnej patelni.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 732
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 732
Składniki
Aby uzyskać idealną jajecznicę, należy zastosować się do kilku żelaznych zasad (część z nich zaczerpnąłem z programu kulinarnego Gordona Ramsaya). Po pierwsze: przyzgotowanie. Jajka należy wbić do miseczki i porządnie roztrzepać. Im bardziej będą spienione, tym jajecznica będzie delikatniejsza.
Po drugie: smażenie. Smażenie zaczynany na ZIMNEJ patelni. Jajka wlewamy na patelnię, dodajemy masło i dopiero wtedy włączamy źródło ciepła. Smażymy powoli na bardzo małym ogniu mieszając przez cały czas. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy je z ognia, nadal mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wstawiamy z powrotem na ogień do czasu gdy zaczną się ścinać itd. do chwili uzyskania interesującej nas konsystencji. Kiedy chwila ta nastanie, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę zimnej śmietany (najlepiej 12%) i mieszamy. Dzięki temu jajecznica szybko wytraci temperaturę i jajka nie będą się dalej ścinać.
Po trzecie: przyprawianie. Jajecznicę należy przyprawiać po usmażeniu. Zasada ta dotyczy przede wszystkim soli, bowiem dodanie jej do roztrzepanych jajek przed smażeniem spowoduje, że jajecznica stanie się wodnista i trudniej będzie osiągnąć zadowalającą konsystencję. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Jajecznicy nie należy doprawiać zbyt dużą ilością przypraw i dodatków, aby nie utracić jej kwintesencji. W zupełności wystarczy sól i pieprz, ale można śmiało posypać świeżym szczypiorkiem czy szpinakiem. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)