Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatną jajecznicę wcale nie jest łatwo zrobić. Główny sekret polega na tym, aby smażenie zacząć na zimnej patelni.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1365
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3528
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1179
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1365
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3528
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1179
Składniki
Aby uzyskać idealną jajecznicę, należy zastosować się do kilku żelaznych zasad (część z nich zaczerpnąłem z programu kulinarnego Gordona Ramsaya). Po pierwsze: przyzgotowanie. Jajka należy wbić do miseczki i porządnie roztrzepać. Im bardziej będą spienione, tym jajecznica będzie delikatniejsza.
Po drugie: smażenie. Smażenie zaczynany na ZIMNEJ patelni. Jajka wlewamy na patelnię, dodajemy masło i dopiero wtedy włączamy źródło ciepła. Smażymy powoli na bardzo małym ogniu mieszając przez cały czas. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy je z ognia, nadal mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wstawiamy z powrotem na ogień do czasu gdy zaczną się ścinać itd. do chwili uzyskania interesującej nas konsystencji. Kiedy chwila ta nastanie, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę zimnej śmietany (najlepiej 12%) i mieszamy. Dzięki temu jajecznica szybko wytraci temperaturę i jajka nie będą się dalej ścinać.
Po trzecie: przyprawianie. Jajecznicę należy przyprawiać po usmażeniu. Zasada ta dotyczy przede wszystkim soli, bowiem dodanie jej do roztrzepanych jajek przed smażeniem spowoduje, że jajecznica stanie się wodnista i trudniej będzie osiągnąć zadowalającą konsystencję. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Jajecznicy nie należy doprawiać zbyt dużą ilością przypraw i dodatków, aby nie utracić jej kwintesencji. W zupełności wystarczy sól i pieprz, ale można śmiało posypać świeżym szczypiorkiem czy szpinakiem. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)