Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki śniadaniowe są pyszne, pożywne, nafaszerowane smakiem i warzywami. Sprawdzą się podawane na ciepło lub jako śniadanie na wynos. Na pewno spodobają się najmłodszym członkom rodziny, których trudno przekonać do jedzenia warzyw. Jeśli chcesz, aby babeczki zyskały na atrakcyjnym wyglądzie i poręczności spożycia, przełóż je do papilotek po upieczeniu. Babeczki śniadaniowe według tego przepisu są wegetariańskie, ale dodając do nich garść pokrojonego, wędzonego boczku sprawisz, że muffinki staną się bardziej aromatyczne i treściwe.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia muffinków. Natłuść ją mocno masłem lub spryskaj obficie olejem. Gdy użyjesz silikonowej formy, łatwiej wyjmiesz babeczki po upieczeniu.
Umyj paprykę i pozbaw gniazd nasiennych, przygotuj pora. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Aby nabrały większego aromatu, możesz je chwilę przesmażyć na patelni z łyżką masła. Umyj i osusz szpinak. Przygotowane warzywa umieść równomiernie w foremkach tak, aby sięgały mniej więcej 2/3 wysokości.
Wbij jajka do dużej miski, dopraw solą i pieprzem, po czym ubij mikserem. Zalej masą jajeczną warzywa (tak, by płyn sięgał do ¾ wysokości) i posyp babeczki startym serem.
Piecz muffinki przez około 20 minut lub do momentu suchego patyczka. Wyjmij babeczki z pieca i podawaj ciepłe. Wystudzone wypieki przechowuj w lodówce albo zamroź (nie stracą na smaku i strukturze po rozmrożeniu).