Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki śniadaniowe z serem i chrupiącym boczkiem to pyszne urozmaicenie każdego poranka, kiedy szukasz aromatycznego dania dla całej rodziny. Te małe muffinki przypadną do gustu szczególnie dzieciom, dzięki dużej ilości sera. Są puszyste, ładnie wyrośnięte i złociste na wierzchu. Świetnie sprawdzą się też do śniadaniówek do szkoły czy pracy. Ich przyrządzenie zajmie ci zaledwie kilka minut i z powodzeniem możesz dodać też inne składniki, które akurat masz w lodówce – szynkę, paprykę czy oliwki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102670
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5858
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5851
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102670
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5858
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5851
Składniki
Boczek posiekaj w drobną kostkę i podsmaż go na suchej patelni, do wytopienia tłuszczu. Zdejmij mięso z patelni i odstaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cukier.
W osobnej misce lekko rozbełtaj jajko z mlekiem, a następnie dodaj musztardę i olej. Zrób dołek w suchych składnikach i delikatnie wlej płynne. Wymieszaj tylko do połączenia.
Do ciasta dodaj tarty ser, natkę pietruszki oraz chłodny już boczek. Krótko wymieszaj.
Formę na muffiny natłuść masłem. Napełnij otwory do wysokości ¾ i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 20 minut.
Babeczki śniadaniowe wyjmij z pieca i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed wyjęciem z formy. Podawaj od razu, najlepiej posmarowane masłem. Przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku.