Do góry

Śniadania Przepis na:

Bajgle z makiem

Bajgle z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 14370

Dodano:

Odsłon: 1586

Pyszne bułeczki w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Polecam, daj się skusić.

Składniki

  • 100 g mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 25 g cukru
  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g wody ciepłej
  • 1 białko jajka
  • Mak do oprószenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bajgle z makiem

Przygotowanie

  1. 1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
    3. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

  2. 4. Następnie wyrośnięta ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. 5. Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    6. Gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń