Do góry

Śniadania Przepis na:

Baleron wędzony i parzony

Baleron wędzony i parzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1016

Dodano:

Odsłon: 20179

Wśród wędlin, które przygotowuję w mojej wędzarni ogrodowej często jest baleron. Wędlinę tą przygotowuję z karkówki wieprzowej. Staram się kupić takie mięso by nie było zbyt tłuste.

Składniki

  • Karkówka ok.1 kg
  • Solanka: Sól peklowa 10g /kg mięsa + sól niejodowana 10g/kg mięsa, Czosnek (2-3 ząbki), Ziele angielskie (kilka ziaren), Liść bo
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować solankę peklującą: 0,4-0,7 l wody na kg mięsa i zagotować
    2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku

  2. 3. Odstawić aż do ostygnięcia
    4. Karkówkę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami (zapraszam do mojej porady Peklowanie szynek i polędwic do wędzenia (peklowanie mokre z nastrzykiem).

  3. 5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 o C) na 5-6 dni (peklowanie mokre)
    6. Mięso wyjąć, opłukać i zasznurować (Jak? zapraszam do mojej porady SZNUROWANIE MIĘS DO PIECZENIA I WĘDZENIA)
    7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

  4. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40-60 st. C.

  5. Parzenie:
    1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
    2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min.
    3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
    4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min.-1h /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń