Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród wędlin, które przygotowuję w mojej wędzarni ogrodowej często jest baleron. Wędlinę tą przygotowuję z karkówki wieprzowej. Staram się kupić takie mięso by nie było zbyt tłuste.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 59
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 59
Składniki
1. Przygotować solankę peklującą: 0,4-0,7 l wody na kg mięsa i zagotować 2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku
3. Odstawić aż do ostygnięcia 4. Karkówkę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami (zapraszam do mojej porady Peklowanie szynek i polędwic do wędzenia (peklowanie mokre z nastrzykiem).
5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 o C) na 5-6 dni (peklowanie mokre) 6. Mięso wyjąć, opłukać i zasznurować (Jak? zapraszam do mojej porady SZNUROWANIE MIĘS DO PIECZENIA I WĘDZENIA) 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40-60 st. C.
Parzenie: 1. Zagotować wodę do postaci wrzątku 2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min. 3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie 4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min.-1h /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)