Do góry

Śniadania Przepis na:

Bananowy pudding chia z papają

Bananowy pudding chia z papają

Autor:

Przepisów i artykułów: 1032 Ocena: 28778

Dodano:

Odsłon: 427

Zdrowy, smaczny, pożywny oraz prosty w przygotowaniu pudding bananowy z chia i pulpą z papai to idealny wybór na pożywne śniadanie, deser lub posiłek potreningowy. 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo te małe nasionka są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Sporej dawki energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych tj. potas czy magnez, dostarczy nam także papaja i banan. W owocu papai znajdziemy dodatkowo papainę - cenny enzym poprawiający trawienie oraz łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Papaina jest substancją podobną do ludzkiej pepsyny, przyśpiesza spalanie białek oraz tkanki tłuszczowej, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Składniki

  • 3 banany
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 200 g pulpy z papai*
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 2 łyżki z soku z cytryny
  • * Pulpę możemy przygotować ze świeżych owoców lub użyć gotowej z puszki
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bananowy pudding chia z papają

Przygotowanie

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej na noc). Przez pierwsze pół godziny warto kilka razy przemieszać nasiona, aby równomiernie rozłożyły się w płynie i nie posklejały się ze sobą.

  2. Dwa banany miksujemy z 1 łyżką soku z cytryny na gładką i jednolitą masę, a następie dodajemy serek homogenizowany (użyłam waniliowego). Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, wszystko energicznie mieszamy łyżką i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie 1 banana kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny*. Plastry bananów układamy na dnie szklanek lub pucharków, a następnie wykładamy bananowy pudding chia oraz pulpę z papai. Wierzch posypujemy słupkami migdałów.

    * Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu bananów.

  3. Jako dodatku możemy użyć także innych orzechów. Polecam jednak migdały, które wśród orzechów są jednym z najbogatszych źródeł białka. Zawierają także sporo magnezu oraz witamin z grupy B.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 lipca Oj z chęcią bym zjadła ,przepysznie wygląda:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lipca Chciałoby się powiedzieć: Mówisz, masz ;)
Najstarsza córa już wcześniej ten przepis zauważyła i już się przymierza do zrobienia.
Pysznie się zapowiada, mniam, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń