Śniadania Przepis na:
Bardzo łatwy chleb


Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 229
Dodano: 19.02.2018
Odsłon: 1789
Składniki
- 500 g mąki pszennej (można też wymieszać mąkę pszenną i mąkę żytnią w stosunku 3 do 1)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 14 g drożdży suchych (ja daję pół kostki drożdży świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki otrębów owsianych lub płatków owsianych
- 400 ml ciepłej wody (2 szklanki o pojemności 250 ml)
- 2 łyżki łuskanego słonecznika, dyni, nasion chia itp.
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę przesiać razem z solą, wymieszać w dużej misce. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok. Jeśli są to świeże drożdże trzeba zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do małej miseczki dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, cukier, wymieszać. Dodać 1 - 1 1/2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż zaczyn wyrośnie.
Do mąki dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać drożdże i ciepłą wodę, wymieszać aż do uzyskania zwartej masy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.
-
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie chleb wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół).
Chleb odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej po wyciągnięciu z piekarnika od razu ściągnąć papier do pieczenia i odstawić chleb na tzw. raszkę. Chleb nie będzie wilgotny ale chrupiący. Przepis z podanych składników pozwala na upieczenie chleba w dużej keksówce. Ja piekę zawsze z podwójnej porcji.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)