Do góry

Śniadania Przepis na:

Bardzo łatwy chleb

Bardzo łatwy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 1789

Bardzo łatwy chleb, który zawsze się udaje. Znalazłam go w internecie, źródło podaję poniżej. Piekę go bardzo często. Chleb jest zdrowy, pełen ziaren, bardzo szybki w przygotowaniu, polecam :-).

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (można też wymieszać mąkę pszenną i mąkę żytnią w stosunku 3 do 1)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 14 g drożdży suchych (ja daję pół kostki drożdży świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki otrębów owsianych lub płatków owsianych
  • 400 ml ciepłej wody (2 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika, dyni, nasion chia itp.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać razem z solą, wymieszać w dużej misce. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok. Jeśli są to świeże drożdże trzeba zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do małej miseczki dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, cukier, wymieszać. Dodać 1 - 1 1/2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż zaczyn wyrośnie.

    Do mąki dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać drożdże i ciepłą wodę, wymieszać aż do uzyskania zwartej masy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.

  2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie chleb wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół).

    Chleb odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej po wyciągnięciu z piekarnika od razu ściągnąć papier do pieczenia i odstawić chleb na tzw. raszkę. Chleb nie będzie wilgotny ale chrupiący. Przepis z podanych składników pozwala na upieczenie chleba w dużej keksówce. Ja piekę zawsze z podwójnej porcji.


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń