Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy chleb, który zawsze się udaje. Znalazłam go w internecie, źródło podaję poniżej. Piekę go bardzo często. Chleb jest zdrowy, pełen ziaren, bardzo szybki w przygotowaniu, polecam :-).
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 1036
Seler, to kopalnia zdrowia. Gulasz zamknięty w słoikach, na wyjazd, musi zawi...
Odsłon: 25
Tak przygotowana wątróbka wg przepisu babci Krysi jest bardzo smaczna. Polecam.
Odsłon: 42
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 4301
Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.
Odsłon: 103
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 1036
Seler, to kopalnia zdrowia. Gulasz zamknięty w słoikach, na wyjazd, musi zawi...
Odsłon: 25
Tak przygotowana wątróbka wg przepisu babci Krysi jest bardzo smaczna. Polecam.
Odsłon: 42
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 4301
Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę przesiać razem z solą, wymieszać w dużej misce. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok. Jeśli są to świeże drożdże trzeba zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do małej miseczki dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, cukier, wymieszać. Dodać 1 - 1 1/2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż zaczyn wyrośnie. Do mąki dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać drożdże i ciepłą wodę, wymieszać aż do uzyskania zwartej masy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie chleb wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół). Chleb odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej po wyciągnięciu z piekarnika od razu ściągnąć papier do pieczenia i odstawić chleb na tzw. raszkę. Chleb nie będzie wilgotny ale chrupiący. Przepis z podanych składników pozwala na upieczenie chleba w dużej keksówce. Ja piekę zawsze z podwójnej porcji. Smacznego!