Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na to, jak przygotować szparagi? Zobacz nasz pomysł z jajkami w koszulce oraz sosem holenderskim. Danie możesz urozmaicić boczkiem smażonym, sałatką albo ciepłą bagietką.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 630
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 810
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 705
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 60
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 630
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 810
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 705
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 60
Składniki
Najpierw przygotuj sos, którym polejesz swoje danie. Masło roztop w małym rondelku. Żółtka wraz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem ubij. Możesz zrobić to za pomocą blendera albo metodą pary, czyli ręcznie nad gotującą się wodą w garnku. Dodawaj ciepłe masło i cały czas ubijaj. Sos holenderski powinien być puszysty i gęsty. Odstaw.
Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odłam zdrewniałe końcówki. Powinny same pęknąć pod siłą nacisku w odpowiednim miejscu. Umieść je w garnku ze wrzącą osoloną wodą lub gotuj na parze przez około 8 minut. Odcedź.
Do drugiego garnka średniej wielkości wlej wodę na około 5 cm wysokości. Dodaj ocet. Zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, a następnie zrób łyżką wir w wodzie. Energicznie wrzuć jedno jajko i nadal mieszaj przez chwilę. Zostaw na około 3-4 minuty. Wyłóż jajko łyżką cedzakową. Z pozostałymi jajkami zrób tak samo. Białko powinno otulić żółtko.
Na talerzu ułóż szparagi, najlepiej kilka sztuk. Nałóż na nie jajko w koszulce. Następnie polej sosem holenderskim. Podawaj z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw. Tak przygotowane danie możesz także podawać na bagietce lub toście posmarowanym masłem.