Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na to, jak przygotować szparagi? Zobacz nasz pomysł z jajkami w koszulce oraz sosem holenderskim. Danie możesz urozmaicić boczkiem smażonym, sałatką albo ciepłą bagietką.
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6361
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 279
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 128
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 88
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1425
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6361
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 279
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 128
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 88
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1425
Składniki
Najpierw przygotuj sos, którym polejesz swoje danie. Masło roztop w małym rondelku. Żółtka wraz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem ubij. Możesz zrobić to za pomocą blendera albo metodą pary, czyli ręcznie nad gotującą się wodą w garnku. Dodawaj ciepłe masło i cały czas ubijaj. Sos holenderski powinien być puszysty i gęsty. Odstaw.
Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odłam zdrewniałe końcówki. Powinny same pęknąć pod siłą nacisku w odpowiednim miejscu. Umieść je w garnku ze wrzącą osoloną wodą lub gotuj na parze przez około 8 minut. Odcedź.
Do drugiego garnka średniej wielkości wlej wodę na około 5 cm wysokości. Dodaj ocet. Zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, a następnie zrób łyżką wir w wodzie. Energicznie wrzuć jedno jajko i nadal mieszaj przez chwilę. Zostaw na około 3-4 minuty. Wyłóż jajko łyżką cedzakową. Z pozostałymi jajkami zrób tak samo. Białko powinno otulić żółtko.
Na talerzu ułóż szparagi, najlepiej kilka sztuk. Nałóż na nie jajko w koszulce. Następnie polej sosem holenderskim. Podawaj z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw. Tak przygotowane danie możesz także podawać na bagietce lub toście posmarowanym masłem.